Mreža Hrvaški forum 2020 se je odzvala na ukrepe, ki jih Evropska unija uvaja za boj proti epidemiji virusa. Poudarjajo pomen mednarodne solidarnosti in pozivajo, da Svet Evropske unije sprejme odločitev o skupnem delovanju Evropske unije. Celotna izjava:

V razmerah širitve epidemije koronavirusa COVID-19 v Evropi, zlasti v državah članicah EU – izražamo zaskrbljenost zaradi reakcij držav članic, ki so se, čeprav nekoliko razumljivo, vendar neupravičeno, iracionalno osredotočile na zaščito svojih nacionalnih interesov, in ne upoštevajo dejstva, da smo sredi globalne epidemije, ki je na nacionalni ravni ni mogoče obvladati.

To je še posebej opazno pri distribuciji in proizvodnji medicinske opreme. Razumljivo je, da lahko države članice prednostno zaščitijo svoje prebivalstvo, vendar sporočila, ki pričajo o pomanjkanju solidarnostni z drugimi ranljivimi ljudmi spodkopavajo mednarodno solidarnost, potrebno za premagovanje te epidemije.

Podpiramo vsa prizadevanja Evropske unije in njenih članic do zdaj, vendar tudi verjamemo, da jih je mogoče izboljšati in okrepiti politike mednarodne solidarnosti, ki so ključne za premaganje te krize.

Zato pozivamo, da Hrvaška kot predsedujoča Svetu EU pozove k izredni seji Sveta, da sprejme odločitev o skupnem delovanju EU v trenutni krizi, ki vključuje:

  • EU naredi vse, kar je v njeni moči, da zaščiti svoje državljane pred boleznijo, tako da sprosti dodatna sredstva za javne zdravstvene sisteme
  • Kartira vso razpoložljivo medicinsko in zaščitno opremo, proizvedeno na ozemlju EU, in sprejme soglasje, da se 90 % opreme hrani za potrebe držav članic, preostalih 10% pa se lahko uporabi za hitre intervencije v Evropi in drugih svetovnih žariščih (na primer v Italiji in Iranu)
  • Države članice finančno podprejo solidarnostni sklad, ki ga je ustanovila Svetovna zdravstvena organizacija
  • Poleg napovednih gospodarskih ukrepov iz proračuna EU in držav članic, Svet EU pozove tudi deležnike iz zasebnega sektorja z velikimi rezervami kapitala, da prispevajo donacije v javna finančna sredstva, namenjena ublažitvi negativnih socialno-ekonomskih posledic epidemije
  • Dolgoročno se zaveže krepitvi sistemov civilne zaščite, zlasti v tistih državah članicah, ki so jo zanemarile
  • Izkaže solidarnost do beguncev in migrantov na zunanjih mejah EU in v prenaseljenih taboriščih, ki so še posebej ranljiva skupina zaradi slabih higienskih in zdravstvenih razmer, v katerih trenutno živijo

Brez jasne zaveze in razumevanja, da je mogoče to krizo premagati le z globalnim partnerstvom, bo število izgubljenih življenj veliko večje. EU mora pokazati solidarnost z globalnim jugom in državami v razvoju, in državami ki imajo manj virov za obvladovanje epidemije zaradi šibkejše javne zdravstvene infrastrukture. Ti ukrepi bodo okrepili vlogo Evropske unije kot vodilne v politiki razvojne pomoči in solidarnosti.

Celotna izjava.

Translate »