V Evropi se vsako sekundo cepi 30 ljudi, hkrati pa so cepljeni le 2 odstotka Afričanovov. Skupina evropskih nevladnih organizacij je na voditelje Evropske unije in Velike Britanije naslovila odprto pismo, v katerem se zavzemajo za to, da bi vsi ljudje imeli enak dostop do cepljenja in da nihče ne bi bil diskriminiran. K zahtevi je še mogoče pristopiti.

Zahteve kampanje Cepiva za vse, Vaccines4All, so naslednje

  1. Prenehanje evropske monopolistične hegemonije nad cepivi

V ta namen bi morale evropske države, zlasti Nemčija in Velika Britanija, dovoliti začasno sprostitev Sporazuma Svetovne trgovinske organizacije (WTO) o trgovinskih vidikih pravic intelektualne lastnine (TRIPS), kot sta zahtevali Indija in Južna Afrika. Ker tega ne dovolijo, druge države ne morejo proizvajati prepotrebnih cepiv za milijarde ljudi, čeprav smo jasno videli, da je nemogoče proizvesti dovolj cepiv za ves svet, če se zanašamo na le nekaj podjetij in proizvodnih obratov.

“Sramotno je slišati voditelje EU, ki ponosno izjavljajo, da je “Evropa danes lekarna sveta“, ko se primeri covid-19 v Afriki še naprej povečujejo, mehanizem COVAX ne uspe dostaviti potrebnih odmerkov cepiv in ne dovolite jugu. Med drugimi imata Afrika in Indija odločilno vlogo pri proizvodnji cepiv. Nihče ne sprašuje in ne pričakuje, da bo Evropa lekarna sveta. Afrika tega ne želi. Nujno vas pozivamo, da odpravite neokolonialni nadzor nad drugimi deli sveta, piše v odprtem pismu.

Interesi zasebnega sektorja ne morejo določiti, kdo živi in ​​kdo umre. Dobiček velikih farmacevtskih podjetij ne more imeti prednosti pred lastniškim kapitalom in pravičnostjo! Dovolj je dovolj! “Cepiva proti covidu-19 je treba obravnavati kot svetovno javno dobro,” je nedavno ponovil generalni sekretar ZN António Guterres.

  1. Podpora proizvodnih zmogljivostih v drugih državah

Uresničitev prve točke ni dovolj. Države bodo potrebovale podporo pri proizvodnji cepiv. Ocenjuje se, da je do zdaj cepivo prejelo le 2% Afričanov. Vendar pa številne države v Afriki, poleg Južne Afrike še Senegal, Ruanda in Egipt, želijo podpreti proizvodnjo cepiv. EU mora zato tudi deliti znanje, podpirati prenos tehnologije in okrepiti zmogljivosti, da bodo lahko te države čim hitreje pospešile proizvodnjo cepiv.

Glede na najavljeno “partnerstvo”, ki da ga želi Evropa razviti z Afriko, je treba upoštevati, da dejanja govorijo glasneje kot besede. Evropa ne zdrži prvega pravega preizkusa partnerstva.

NVO voditelje EU in Velike Britanije pozivajo, naj od farmacevtskih podjetij zahtevajo izmenjavo znanja in tehnologije, da bi državam, ki niso članice EU, omogočile proizvodnjo cepiv in povečale svetovno raven proizvodnje, da bodo vse države zaščitile svoje ljudi.

  1. Podpora delitvi cepiva v državah

NVO pozivajo voditelje EU in Združenega kraljestva, naj podprejo vse države pri kritičnih naložbah v njihove zdravstvene sisteme ter s tem zagotovijo pravično in učinkovito dostavo cepiv vsem.

Številnim državam, kot so Malavi, DR Kongo in Južni Sudan, zaradi premajhnih virov in krhkih domačih zdravstvenih sistemov ni uspelo izkoristiti tistih nekaj odmerkov cepiva, ki so bili dostavljeni z mehanizmom COVAX. Ko bo proizvodnja v drugih delih sveta, zlasti v Afriki, narasla, bo potrebna podpora za čim hitrejšo in učinkovitejšo dostavo cepiva posameznikom.

Pismo v celoti.

Translate »