Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Novi mednarodni dnevi in leta posvečeni hrani in kmetijstvu

23. 12. 2019 | Novice

Generalna skupščina Združenih narodov je po zahtevah konference FAO sprejela resolucije, ki razglašujejo leto 2021 za mednarodno leto sadja in zelenjave, 21. maj mednarodni dan čaja in 29. september mednarodni dan ozaveščanja o zavrženi hrani. “Brez zdravega prehranjevanja ne moremo upati na odpravo podhranjenosti – in ne bo nam uspelo odpraviti lakote, če se ne izognemo zavrženi hrani. S poudarjanjem pomena sadja in zelenjave ter škode, ki jo naredi hrana, ki jo zavržemo, so ZN naredili odločen korak k promociji pravičnejšega, bolj zelenega in bolj učinkovitega prehranskega sistema,” je povedala visoka predstavnica FAO Maria Helena Semedo. “Poklon čaju je poklon številnim majhnim kmetom, ki pomagajo pridelati najljubšo pijačo na svetu, takoj za vodo.”

Druge resolucije, ki jih je sprejela generalna skupščina ZN se osredotočajo na napredek in izzive, poveazane s kmetijstvom, prehransko varnostjo in prehranjenostjo; trajnostnim razvojem gora; vlogo kmetijske tehnologije, pomembnostjo naravnih rastlinskih vlaknin za življenje in za okolje, in potrebo po odpravi revščine na podeželju.

Čile se je zavzemal za to, da se posveti leto promociji sadja in zelenjave, ki imata dobro poznane prehrambene kvalitete in tudi prispevajo k preprečevanju nenalezljivih bolezni.

FAO in WHO priporočata, da odrasla oseba poje vsaj 400 gramov sadja in zelenjave dnevno za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni, vključno z boleznimi srca, rakom, sladkorno boleznijo in debelostjo, kot tudi za preprečevanje pomanjkanj mikrohranil.

Zagovorništvo za sveže pridelke ustreza tudi cilju krepitve vloge majhnih in družinskih kmetij, in krepi tržne možnosti za milijone podeželskih družin. Enake možnosti po spolu so tudi vredne omembe, saj ženske pogosto vodijo gospodinjstva tako pri pridelavi, kot porabi sadja in zelenjave.

Mednarodni dan čaja so poudarjale nekatere države – posebej v Južni Aziji in Tanzaniji – kjer je čaj že zelo dolgo glavna dobrina in pomembna pijača. Obeleževanje dneva čaja je namenjeno prepoznavanju in promociji prispevka tega zelišča za človeško zdravje, socializacijo, razvoj podeželja in trajnostno življenje. Čaj je glavni pridelek za milijone družin v razvijajočih se državah in sektor, ki zagotavlja veliko dela. Vključno s predelavo industrija čaja zagotavlja delovna mesta v odmaknjenih in ekonomsko deprivilegiranih področjih.

Andora in San Marino sta igrala ključno vlogo pri predlogu za mendarodni dan ozaveščanja o zavrženi hrani. Dan ponuja priložnost za večji pozudarek na potrebo po zmanjšanju količine zavržene hrane in kako lahko to pripomore k trajnostnemu razvoju.

 

Vir: Developement Aid

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Sodeluj v ClimateADAPT

Sodeluj v ClimateADAPT

ClimateADAPT je evropski portal, ki združuje informacije s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Evropska komisija je v svoji novi Strategiji EU za prilagajanje podnebnim spremembam, potrjeni 25. februarja, napovedala nadaljnji razvoj portala in storitev, ki jih...

read more
Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more