Dne 24. in 25. februarja je v Sharm El-Sheikhu (Egipt) potekal prvi vrh voditeljev Evropske unije (EU) in Lige arabskih držav (League of Arab States – LAS).

V uvodnem govoru je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk poudaril, da morata EU in LAS sodelovati pri boju proti tihotapljenju ter trgovini z ljudmi, pri naslavljanju temeljnih vzrokov migracij in razseljevanja, pri zaustavitvi nedovoljenih migracij ter krepitvi postopkov vračanja, ponovnega sprejema in vključevanja ter pri zagotavljanju zaščite beguncev in njihovih pravic v skladu z mednarodnim pravom. Med skupnimi izzivi je Tusk izpostavil okoljske spremembe, zmanjševanje brezposelnosti in krepitev gospodarskega sodelovanja. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je med otvoritvenim srečanjem izrazil upanje, da bosta pod egiptovskim predsedovanjem Afriški uniji Afrika in Evropa še naprej sodelovali na temelju enakopravnega partnerstva.

Vrha se je udeležil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki je v nagovoru poudaril, da je namen vrha »potrditi strateško partnerstvo pri naslavljanju globalnih in regionalnih vprašanj ter krepitev sodelovanja tako na gospodarskem in znanstvenem področju, pri reševanju varnostnih in migracijskih izzivov kot tudi pri uresničevanju ciljev trajnostnega razvoja Agende 2030.« Izpostavil je skupne skrbi glede regionalnega razvoja in globalnih vprašanj – humanitarne krize, nezakonite migracije, grožnje radikalizacije, mednarodnega terorizma in podnebnih sprememb. Glede migracij je poudaril na nujnost tesnejšega evro-arabskega partnerstva in sodelovanja, saj lahko izboljšano sodelovanje zagotovi okvir za humano in trajnostno upravljanje migracij, kot je opredeljen v skupnem akcijskem načrtu iz Vallette. »Socialni in gospodarski razvoj obeh regij bi moral ostati ena naših glavnih prednostnih nalog. Združuje nas zaveza, da bomo skupaj dosegli cilje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 v vseh njenih vidikih. V zvezi s tem bi rad poudaril, da blaginja naših dveh regij zahteva večjo zavezanost njenemu izvajanju, ob upoštevanju spoštovanja človekovega dostojanstva, človekovih pravic, pravne države, demokracije in okolja, ki so ključ za naš napredek,« je sklenil nagovor.

Vrh se je zaključil s skupno izjavo o naložbah v stabilnost, v kateri so se dogovorili o nadaljnji krepitvi sodelovanja na področju varnosti, reševanja konfliktov in socialno-ekonomskega razvoja v celotni regiji.

Foto: www.consilium.europa.eu

Translate »