Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo vabita k sodelovanju na nagradnem mladinskem natečaju ob mednarodnem dnevu človekovih pravic. Letošnje leto je zaznamovano s 75. obletnico Splošne deklaracije človekovih pravic.

Na natečaju lahko sodelujejo mladi stari od 12 do 29 let. Nagradni natečaj je razdeljen na dva (2) sklopa: literarni natečaj in fotografski natečaj.

Prva nagrada literarnega natečaja je e- bralnik, fotografskega natečaja pa komplet za selfije (stojalo in tripod z LED krogom).

10- decembra se spominjamo sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic v Organizaciji združenih narodov (OZN) leta 1948. Ta zgodovinski dokument je na globalni ravni prvič razglasil, da so vsi ljudje rojeni svobodni, imajo enako dostojanstvo, enake pravice in da so do svojih pravic ter svoboščin upravičeni ne glede na rasno pripadnost, barvo kože, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, narodno ali socialno pripadnost, premoženje, kraj rojstva ali katero koli drugo okoliščino.

Z obeležitvijo dneva človekovih pravic si tudi na Društvu za ZN prizadevajo opozarjati na pomen varstva in spoštovanja teh temeljnih vrednot. Ob tej priložnosti Društvo za ZN za Slovenijo že osemnajsto leto objavlja natečaj, tudi letos pa se je soorganizaciji ponovno pridružila Platforma SLOGA.

Z natečajem želimo mladim ponuditi priložnost, da svoje vtise in razmišljanja o človekovih pravicah izrazijo skozi besedo in/ali fotografijo.

Mladi, ujemite ideje in nam pošljite esej ali fotografijo! 

1.  O NATEČAJU

Na natečaju lahko sodelujejo mladi stari od 12 do 29 let.

ROK za oddajo del je 30. november 2023.

Natečaj je razdeljen na dva sklopa:

  1. literarni natečaj: omejitev dolžine eseja/razmišljanja je 400 besed;
  2. fotografski natečaj: fotografije naj bodo ločljivosti 100–250
  1. LITERARNI NATEČAJ

Prijavljeno delo naj vsebuje avtorjevo razmišljanje v dolžini do 400 besed na temo podnebnih sprememb in človekovih pravic.

Na literarnem natečaju lahko avtorji sodelujejo s spisom ali esejem, druge literarne oblike niso dovoljene.

Na natečaj lahko prijavijo le eno delo.

Vsako prijavljeno delo na literarni natečaj lahko ima le enega avtorja ali avtorico.

  1. FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Prijavljena dela naj jasno odražajo povezavo med podnebnimi spremembami in človekovimi pravicami.

Na fotografski natečaj lahko avtorji prijavijo največ tri fotografije. Fotografije so lahko v ležečem ali pokončnem formatu.

Najmanjša dovoljena ločljivost dela je 100–250 ppi.

Vsako prijavljeno delo na fotografski natečaj lahko ima le enega avtorja ali avtorico. Fotografije so lahko digitalno obdelane, lahko so barvne ali črnobele.

Za vsako fotografijo, prijavljeno na natečaj, mora avtorica ali avtor pripraviti tudi kratek opis (največ 100 besed), v katerem pojasni svojo odločitev za izbrani motiv in povezavo z letošnjo temo natečaja. Opis izdelka je potrebno oddati v ločenem dokumentu.

ODDAJA DELA: Svoja dela s pripisom »Za natečaj ob dnevu ČP 2023« in prijavnico avtor pošlje po e-pošti na info@unaslovenia.org.

IZBOR: Vsa prispela dela bo ocenila strokovna izborna komisija. Med pravočasno prispelimi izdelki bo glede na izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost izbrala najboljša dela. Prispeli izdelki v vsakem sklopu bodo razdeljeni na tri starostne skupine: osnovnošolke_ci, srednješolci_ke ter mladi do 29. leta.

NAGRADE: V vsaki skupini bodo izbrani trije nagrajenci_ke, ki bodo prejeli praktične nagrade. Med vsemi prispelimi izdelki bo komisija izbrala tudi najbolj izvirno literarno in fotografsko delo. Nagrade za najbolj izvirna dela so bila navedena v prvem odstavku razpisa. Nagrajenke_ci in mentorji_ice bodo prejeli tudi priznanja.

Rezultati natečaja bodo objavljeni ob dnevu človekovih pravic – 10. decembra – na spletnih straneh organizatorjev.

Slavnostna podelitev priznanj in nagrad bo predvidoma v torek, 12. decembra 2023, ob 17. uri v Ljubljani.

Deset del fotografskega natečaja bo prihodnje leto predstavljeno tudi v potujoči razstavi Platforme SLOGA. Udeleženci_ke se s sodelovanjem na razpisu strinjajo z nadaljnjo promocijo njihovih del in njihovo javno objavo.

2.  TEMA: ČLOVEKOVE PRAVICE

Splošna deklaracija človekovih pravic je osrednji mednarodni dokument s področja človekovih pravic. Deklaracija je poudarila načelo univerzalnosti, ki je temelj prava človekovih pravic. Človekove pravice so prirojene in pripadajo vsakomur, ne glede na narodnost, kraj bivanja, spol, nacionalno ali etnično pripadnost, barvo kože, vero, jezik ali katero koli drugo osebno okoliščino. Vsi imamo enake človekove pravice, brez razlikovanja.

Mladi imajo pomembno vlogo pri udejanjanju človekovih pravic.

3.  INFORMACIJE

Za dodatne informacije pišite na info@unaslovenia.org.

Koristne spletne strani:

Veselimo se sodelovanja z vami!

CELOTEN razpis: Razpis CP 2023

PRIJAVNICO najdete na Prijavnica razpis CP 2023

Translate »