Mirovni inštitut je skupaj z Evropsko mrežo o brezdržavljanskosti (European Network on Statelessness) objavil posodobljeno analizo o indeksu brezdržavljanskosti v Sloveniji. To zdaj vključuje nacionalno poročilo v slovenščini, z glavnimi priporočili za spremembe, ki so potrebne za izboljšanje položaja moških, žensk in otrok brez državljanstva, ki živijo v Sloveniji.

»Indeks brezdržavljanskosti je spletno primerjalno orodje, ki ocenjuje zakonodajo, politike in prakso evropskih držav na področju zaščite oseb brez državljanstva ter preprečevanju in zmanjševanju pojava brezdržavljanskosti in jih primerja z mednarodnimi normami in dobro prakso. Indeks je razvila Evropska mreža o brezdržavljanskosti (European Network on Statelessness -ENS), ki združuje več kot 120 organizacij civilne družbe in posameznikov v 40 državah, ki si prizadevajo za odpravo brezdržavljanskosti in zagotavljanje dostopa do pravic osebam brez državljanstva v Evropi. ENS  je  s  svojim  članom, Mirovnim  inštitutom,  sodeloval  pri  raziskavi in  zbiranju  primerljivih  informacij  o brezdržavljanskosti v Sloveniji.

V tem poročilu so povzete ugotovitve o tem, kako slovensko pravo, politike in praksa  delujejo  v primerjavi z  mednarodnimi  normami  in  dobro  prakso  na  področju  zaščite  oseb  brez državljanstva ter preprečevanja in zmanjševanja pojava brezdržavljanskosti. Zajema pet tematskih področij -mednarodni in regionalni instrumenti, podatki o prebivalstvu brez državljanstva, ugotavljanje brezdržavljanskosti in status, omejitev gibanja ter preprečevanje in zmanjševanje pojava in prinaša vrsto priporočil slovenski vladi za reforme na prednostnih področjih.«

Poročilo je v slovenščini in angleščini na voljo tukaj.

Translate »