»Dekleta in ženske imajo izključno pravico do odločanja o svojem telesu. Nihče ne sme, pod nobenim pogojem, videti svojega telesa podvrženega kakršni koli obliki nasilja ali zlorabi. Pohabljanje ženskih spolovil je huda kršitev človekovih pravic in nevarna kršitev telesne celovitosti žensk. Danes se pridružujemo vsem glasovom in rečemo: Dovolj je. Ničelna toleranca do pohabljanja ženskih spolovil.«

6. februarja obeležujemo svetovni dan ničelne tolerance do obrezovanja ženskih spolovil. Evropska komisija je potrdila zavezanost EU k odpravi pohabljanja ženskih spolovil v svetu. Ob tem je poudarila, da je pohabljanje ženskih spolnih organov huda kršitev človekovih pravic ter da bo prihodnja strategija Evropske unije za enakost spolov obravnavala vse oblike nasilja nad ženskami, vključno s pohabljanjem ženskih spolnih organov.

UNICEF-ova zadnja raziskava opozarja, da je bila vsaka četrta žrtev (kar 52 milijonov deklet in žensk) obrezana s strani zdravstvenih delavcev. Ta delež je med mladostnicami dvakrat večji (34 % pri starih 15-19 let in 16 % pri starih 45-49). Izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore pri tem opozarja, da je »pohabljanje, ki ga je izvedel zdravnik, še vedno pohabljanje. Usposobljeni zdravstveni delavci, ki izvajajo obrezovanje žensk in deklic, kršijo njihove pravice, telesno integriteto in zdravje«.

Kljub vse večjemu nasprotovanju praksi in kljub prizadevanjem Evropske unije in njenih partnerjev so bila po vsem svetu pohabljena spolovila 200 milijonov deklet, vključno z najmanj 500.000 dekleti in ženskami, ki živijo v Evropi. Po zadnjih ocenah bo od leta 2015 do leta 2030 v 25 državah po svetu tej praksi podvrženih 68 milijonov deklet. Samo v letošnjem letu bo obrezovanju izpostavljenih več kot 4 milijone deklet.

Celotna izjava Evropske komisije

UNICEF-ova izjava

Translate »