Ljudje lahko sorodnike, s katerimi so se ločili zaradi spopadov ali nesreč, poiščejo tudi prek spletne platforme Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) www.tracetheface.org, so ob dnevu mednarodnem dnevu žrtev prisilnih izginotij opozorili iz Rdečega križa Slovenije. Na njem je objavljenih več kot 6000 fotografij oseb, ki iščejo sorodnike.

Leta 2013 so Mednarodni odbor Rdečega križa in nekatera evropska nacionalna društva rdečega križa kot odgovor na migracije vzpostavili fotogalerijo ljudi, ki iščejo svoje pogrešani sorodnike www.tracetheface.org.Tako so ljudem pomagali locirati pogrešane sorodnike, ki bi lahko bili kjerkoli vzdolž migrantske poti v Evropo.

Spletna stran Trace the Face je od začetka delovanja omogočila ponovno združitev 245 družin, od tega v letošnjem letu 22.

Platforma je le vrh ledene gore

logotip ICRC Trace the FACENa strani je objavljenih več kot 6240 poizvedb, registriranih pa je več kot 24.500 pogrešanih. Objavljenih je 6155 fotografij ljudi, ki iščejo družine, so navedli v Rdečem križu. Opozorili so, da je platforma le vrh ledene gore. Ponuja izhodišče, niso pa zbrane vse pogrešane osebe.

Ob mednarodnem dnevu žrtev prisilnih izginotij, ki je 30. avgusta,  so na Rdečem križu Slovenije sicer zapisali, da to niso zločin preteklosti, ampak se še vedno dogajajo po vsem svetu. Ponekod njihovo število močno narašča, saj se izvajajo v zapletenih situacijah notranjih konfliktov, še zlasti kot sredstvo zatiranja političnih nasprotnikov.

Poudarili so, da je več sto tisoč ljudi izginilo med spopadi v najmanj 85 državah sveta. Urad Združenih narodov za človekove pravice je zato ob mednarodnem dnevu izginulih leta 2017 predstavil pobudo za podvojitev števila ratifikacij mednarodne konvencije o zaščiti vseh oseb pred prisilnimi izginotji do leta 2022.

Več o tem TU.

Translate »