Dogovor, ki ga podpirajo Združeni narodi in katerega cilj je ublažiti svetovno prehransko krizo z ohranitvijo ukrajinskega izvoza žita, po mnenju več humanitarnih skupin ne zadostuje za najbolj lačne na svetu.

Črnomorski sporazum o žitu, ki je bil podpisan pod okriljem ZN, naj bi Ukrajino, vodilno kmetijsko proizvajalko, ponovno vključil na svetovni trg hrane, čeprav se je borila proti ruski invaziji. Konferenca ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD) meni, da je ohranjanje ukrajinskega izvoza ključnega pomena za preprečitev najhujših vidikov globalne krize s hrano.

Lakota pod drobnogledom

“Tarak Bach-Baouab, vodja zagovorništva v operativni enoti organizacije Zdravniki brez meja (MSF), je v videointervjuju povedal: “Še nikoli prej nismo obravnavali toliko otrok zaradi kritične podhranjenosti.” Razmere so še posebej hude v regijah Sahel in Afriški rog, kjer število klinično zdravljenih otrok, mlajših od pet let, še nikoli ni bilo tako visoko.

MSF in druge humanitarne skupine, kot sta Akcija proti lakoti (ACF) in Mednarodna zveza društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), so dejale, da je sporazum o črnomorskem žitu sicer pomemben za države, ki se soočajo s krizo življenjskih stroškov, vendar svetovni trg hrane ne ponuja veliko rešitev za tiste, ki so že v primežu polne lakote.

“Da bi se resnično odzvali na podhranjenost, ne potrebujemo pšenice in žit. Zdaj se soočamo s kriznimi razmerami, na katere se odzovemo z drugimi sredstvi, z medicinskimi sredstvi,” je dejal Bach-Baouab.

Povedal je, da je pri številnih operacijah ključnega pomena terapevtska hrana, pripravljena za uporabo (RUTF), obogatena arašidova pasta, ki se uporablja za zdravljenje najbolj akutnih primerov podhranjenosti. Ker pa število lačnih narašča z vrtoglavo hitrostjo, je na številnih območjih razpoložljivost RUTF težko usklajena s povpraševanjem.

Druge organizacije, kot sta ACF in IFRC, dajejo prednost denarnim kuponom pred razdeljevanjem pomoči v hrani, kjer je to mogoče, saj lahko gospodinjstva sama odločajo, za kaj bodo porabila denar.

Več na povezavi.

Pripravila: NT

Projekt »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sklopu strateškega partnerstva na področju mednarodne humanitarne pomoči. Izvajata ga Platforma SLOGA in Slovenska karitas. Vsebina  je izključna odgovornost platforme SLOGA in Slovenske karitas in ne odraža stališča Vlade republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.

Translate »