Valvazorjev trg v Litiji je vsako soboto dopoldne prostor, kjer na Tržnici na plac svoje izdelke ponujajo pridelovalci in predelovalci raznovrstnih izdelkov od zelenjave, sadja, medu do kruha in peciva, mlečnih izdelkov, piva, občasno pa tudi drugih izdelkov.

V soboto, 11. septembra, bo dogajanje še  pestrejše in raznovrstnejše. Na Festivalu trajnosti, ki bo potekal od 8. do 18. ure, bo siceršnja ponudba osmih lokalnih pridelovalcev hrane s Tržnica na plac’, razširjena še na skupaj 17 stojnic s trajnostno ponudbo izdelkov podjetij, rokodelcev, ustvarjalcev skupaj s predstavitvijo trajnostnih programov in projektov.

Festival organizirajo Društvo Lojtra, Kliše in Knof, združeni v konzorcij #LIST- litijski inkubator  za skupnost in trajnost.

V okviru Festivala trajnosti bo na Valvazorjevem trgu potekal projekt Živa pritličja, kjer se bodo na več lokacijah – v skupnostnih prostorih v Koblerjevi hiši, kjer deluje Litijski inkubator za skupnost in trajnost in butik ponovne uporabe Stara šola Litija, v prostorih KLIŠE-ja (Klub litijskih in šmarskih študentov) in v Turistično informativnem centru Litija odvijale okrogle mize in izobraževanja, ki bodo obravnavala bodo različne teme, od pomembnosti skupnostnih prostorov za trajnostni razvoj lokalne (in globalne) skupnosti, predstavitve dobrih praks v Zasavju do alternativnih načinov življenja v Litiji. Potekala bo tudi delavnica kreativne reciklaže – Tie dye majica / barvanje majic z naravno barvo iz rudnika Sitarjevec.

Neža Palčič, vodja Festivala trajnosti, pravi, da lokalne skupnosti ponujajo ogromno alternativ za bolj trajnostno naravnano življenje in bolj trajnostno prihodnost Evrope. »Projekt je lokalni odziv na globalne izzive, s katerimi se vsakodnevno soočamo in so pereči, a ne nerešljivi. V okviru Festivala trajnosti želimo odpreti prostor številnim dobrim in uveljavljenim trajnostnim praksam in jih približati posameznikom. Pomembneje kot to, da redki posamezniki živijo popolnoma v skladu s trajnostnimi načeli, je namreč to, da nas veliko, recimo tisoč živi iz dneva v dan bolj v skladu s trajnostnimi vidiki. Le tako lahko skupaj ustvarimo spremembe v skupnosti. Lokalni in globalni. Verjamem, da nam bo z vsebinsko in programsko bogatim festivalom, ki se bo v soboto, 11. septembra 2021, cel dan odvijal v centru Litije, to uspelo.«


Projekt Lokalni odziv na globalne izzive = Trajnostni razvoj skupnosti je del projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu« – Projekt EU Predsedovanja 2020 – 2022. Sofinancirajo ga Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve, izvaja pa ga Platforma SLOGA. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

Translate »