Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Dvojna številka Slogopisa o izzivih integracije migrantov

30. 09. 2017 | Novice, Slogopis

Ob zaključku projekta Strengthening NGO efforts for Migrants and Refugees, ki poteka ob podpori Veleposlaništva Združenih držav Amerike (ZDA) v Ljubljani, je SLOGA izdala dvojno številko Slogopisa na temo integracije migrantov. Slogopis predstavlja izzive migracij in integracije v Sloveniji, Evropi ter ZDA, pravice migrantov in zaščito ranljivih posameznikov ter izzive vključujoče družbe.

Uvodni prispevek direktorice Urada Vlade Republike Slovenije (RS) za oskrbo in integracijo migrantov mag. Mojce Špec Potočar predstavi pristojnosti novega Urada. Veleposlanik ZDA v Sloveniji nj. eksc. Brent R. Hartley oriše ameriške izkušnje na področju integracije in sodelovanje veleposlaništva s civilno družbo v Sloveniji na teme integracije migrantov. Veleposlanik Italijanske republike v Sloveniji nj. eksc. Paolo Trichilo poudari globalen pristop in skupna prizadevanja celotne Evropske unije pri naslavljanju izzivih zaščite ter integracije migrantov. Mag. Franci Zlatar s Slovenske filantropije ponudi kritičen pregled integracijskih ukrepov v Sloveniji, Boštjan Vernik Šetinc z Društva za osveščanje in varstvo – centra antidiskriminacije (OVCA) pa osvetli tveganja za diskriminacijo migrantov v Sloveniji. Prispevek Berine Arslanagic – Ibisevic, koordinatorke UNICEF za Slovenijo, predstavi ključne ugotovitve orisa in analize sistema varstva ter zaščite otrok v Sloveniji. Prispevek Ive Perhavec in Ane Jereb z Mednarodne organizacije za migracije se osredotoči na vlogo kulturnih mediatorjev pri dostopu prosilcev za azil do zdravstvenih storitev. Maja Ladić z Mirovnega inštituta ponudi razmislek o integraciji beguncev v slovensko družbo z vidika možnosti združevanja z družinskimi člani v Sloveniji. Mag. Robert Modrijan z Zavoda RS za zaposlovanje predstavi ukrepe za podporo vstopu na trg dela oseb s priznano mednarodno zaščito, Darja Pokrivač z Ministrstva za notranje zadeve pa program Začetne integracije priseljencev. Ferdi Van Heerden oriše prizadevanja in uspehe ReDI – šole digitalnega vključevanja. Novinar Gorazd Rečnik ponudi razmislek o medijskem poročanju o begunskih tematikah in t. i. begunski krizi v letu 2015–2016. Joe Cimperman, predsednik Global Cleveland-a, oriše aktivnosti organizacije pri spodbujanju zaposlitvenih in izobraževalnih možnosti migrantov v Clevelandu (ZDA). Prispevek Eve M. Hassett, izvršne direktorice International Institute of Buffalo (ZDA), poudari pomen lokalnih voditeljev za vključujoče družbe. Prispevek Wyatta Linderja z Informacijske službe Združenih narodov (ZN) na Dunaju predstavi kampanjo ZN »SKUPAJ«. Prispevek Adriane Aralica s platforme SLOGA in prof. dr. Maje Bučar s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani predstavi projekt »Globalno za lokalno – lokalno za globalno«, Albin Keuc s platforme SLOGA pa v prispevku oriše projekt »Glasniki strpnosti«. Slogopis se zaključi s prispevkoma, ki upravljanje migracij postavita v okvir Podonavske regije. Mag. Borut Jurišić z Mariborske razvojne agencije predstavi projekt YOUMIG in uspehe projekta SEEMIG, prispevek dr. Martine Bofulin z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti pa projekt DRIM – Informacijsko platformo Podonavske regije za ekonomsko integracijo migrantov.

Za vaše odzive smo vam z veseljem na razpolago po e-pošti novice@sloga-platform.org ali telefonski številki 01/434 44 02. Na omenjen e-naslov ali telefonsko številko nam lahko tudi sporočite, če želite prejeti tiskan izvod Slogopisa.

Slogopis, 26. in 27. številka

Želimo vam prijetno branje!

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more