Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Dosje: 24. januar, mednarodni dan izobraževanja

22. 01. 2021 | #MigratED, Bridge 47, Novice, Trajnostno. Lokalno. Globalno.

Izobraževanje je človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost. Generalna skupščina Združenih narodov je leta 2018 razglasila 24. januar za mednarodni dan izobraževanja, da bi poudarila pomen izobraževanja za mir in razvoj. Brez vključujočega izobraževanja in za vse enako kakovostnega in doživljenjskega izobraževanja državam ne bo uspelo doseči enakopravnosti spolov in prekiniti začaranega kroga revščine, zaradi katerega puščamo ob strani na milijone otrok, mladih in odraslih, poudarja Unesco.

Tema letošnjega mednarodnega dneva izobraževanj je Obnova in revitalizacija izobraževanja za generacijo covid-19. Svetovni dan bo osredotočen na tri vidike: heroje učenja, inovacije in financiranje. Dogodek, ki bo v ponedeljek, lahko spremljate v ŽIVO.

SLOGA kot platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč je s svojimi članicami že vrsto let dejavna na področju izobraževanja, še zlasti na področju globalnega učenja.

V forumu strokovnjakov in prostovoljcev smo pred kratkim razpravljali o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo (v okviru projekta #MigratED).

V dosjeju smo zbrali nekaj najpomembnejših vsebin s področja prizadevanja za vključujoče izobraževanje in globalno učenje, ki so objavljene na naših spletnih straneh.

Agenda 2030: Cilj trajnostnega razvoja št. 4 je kakovostno izobraževanje

Svetovni voditelji so se na vrhu Združenih narodov septembra 2015 v New Yorku zavezali, da bodo odpravili revščino ter preprečevali podnebne spremembe in nepravičnosti. Določili so 17 ciljev, ki jih je treba uresničiti do leta 2030. Na četrtem mestu je kakovostno izobraževanje.

  • 258 milijonov otrok in mladih po svetu ne obiskuje šole
  • 617 milijonov otrok in najstnikov ne zna brati ter ne obvlada osnovnih računskih operacij
  • manj kot 40 odstotkov deklic v Podsaharski Afriki konča nižje srednješolsko izobraževanje
  • blizu 4 milijonov mladih beguncev ne hodi v šolo

Za razlago vseh 17 ciljev smo postavili posebno spletno stran.

V sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno. je nastalo pet animiranih prispevkov, ki šolarjem predstavljajo globalne cilje, združene v pet vsebinskih sklopov: ljudje, planet, partnerstvo, mir in blaginja. Videi so dobrodošel pripomoček, ki ga lahko učiteljice in učitelji uporabijo v razredu, saj na kratek, jasen ter razumljiv način otrokom predstavijo enega od področij ciljev trajnostnega razvoja.

Poglejte si video na temo ljudje:

[av_video src=’https://www.youtube.com/watch?v=o6uE8n-cweM’ mobile_image=” attachment=” attachment_size=” format=’16-9′ width=’16’ height=’9′ conditional_play=” id=” custom_class=” av_uid=’av-m5vdtg’]

Globalno učenje

Globalno učenje je vseživljenjski proces učenja in delovanja, ki poudarja soodvisnost ter posameznikovo vpetost v globalno dogajanje. Namen procesa je spodbujati posameznike in skupnosti za lastno angažiranje ter delovanje na področju razreševanja ključnih skupnih izzivov človeštva. Tako izobraženi in usposobljeni aktivni državljani lahko z lastnim delovanjem ter delovanjem v okviru raznih organizacij prispevajo k bolj pravičnim in trajnostnim ekonomskim, socialnim, okoljskim ter na človekovih pravicah temelječim državnim in mednarodnim politikam. Tej temi je posvečena spletna stran Tuditi.

Projekt Bridge 47 se osredotoča na uresničevanje cilja trajnostnega razvoja 4.7, ki se glasi: “Do leta 2030 poskrbeti, da bodo vsi učenci pridobili znanje in spretnosti, potrebne za spodbujanje trajnostnega razvoja, tudi z izobraževanjem o trajnostnem razvoju in trajnostnem načinu življenja, človekovih pravicah, enakosti spolov, spodbujanju kulture miru in nenasilja, državljanstvu sveta ter spoštovanju kulturne raznolikosti in prispevka kulture k trajnostnemu razvoju.”

Če vas zanima, kako ta  cilj uresničujemo, se lahko naročite na novičnik Mreže Bridge 47, ki izhaja enkrat mesečno.

Kakšne so globalne kompetence mladih

V okviru raziskave PISA 2018 smo v Sloveniji prvič dobili mednarodne podatke o globalnih kompetencah 15-letnikov. Slovenski so skupaj s sovrstniki iz 66 držav ocenjevali lastno globalno kompetentnost, niso pa izpolnjevali nalog, ki so preverjale te kompetence.

Kakšni so rezultati, pišemo TU, izšla pa je tudi publikacija  Globalne kompetence učencev in učenk v raziskavi PISA 2018

Pa še: Deklaracija svetovnega srečanja o izobraževanju.

 

 

Pripravila: RDŠ

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Sodeluj v ClimateADAPT

Sodeluj v ClimateADAPT

ClimateADAPT je evropski portal, ki združuje informacije s področja prilagajanja podnebnim spremembam. Evropska komisija je v svoji novi Strategiji EU za prilagajanje podnebnim spremembam, potrjeni 25. februarja, napovedala nadaljnji razvoj portala in storitev, ki jih...

read more
Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more