29. julija 2019 je nastopil dan ekološkega dolga – to je na globalni ravni dan, ko človeštvo porabi vse vire, ki jih narava lahko pridela v enem letu. Za Slovenijo pa je ta dan nastopil že 27. aprila 2019. “Predstavljajte si, da imate določen proračun, s katerim morate preživeti leto, a ste ga namesto tega porabili že v sedmih mesecih, edina rešitev je kredit z oderuškimi obrestmi, s katerim boste ogrozili sebe in svojo družino,” letos pa bomo do konca leta bomo porabili 1,75 Zemlje. Priporočamo članek Maje Prijatelj Videmšek, v katerem je predstavila, kaj pomeni ekološki dolg za svet in Slovenijo.

Dan ekološkega dolga merimo od leta 1970, leta 1971 je dan ekološkega dolga nastopil 21. decembra. “S povečevanjem svetovnega prebivalstva, proizvodnje in potrošnje se vse bolj pomika na začetek leta. Lani je nastopil 1. avgusta, leto prej 8. avgusta. V Sloveniji je lani nastopil 11. maja. Tudi več drugih držav se je podobno kot Slovenija do narave zadolžilo prej kot svetovno povprečje. Že februarja sta ga dosegla Katar in Luksemburg, marca pa Združeni arabski emirati, Kuvajt, ZDA, Kanada in Danska. Če bi vsi živeli tako kot v ZDA, bi potrebovali pet Zemelj, če tako kot v Nemčiji, tri, če tako kot na Kitajskem, dobri dve.”

ekološki dolg1

Učinkovit odgovor na ekološki dolg bi bilo razogljičenje gospodarstva. “Ogljični odtis predstavlja 60 odstotkov ekološkega odtisa človeštva. Če bi emisije ogljika zmanjšali za polovico, bi se dan ekološkega dolga prestavil za 93 dni, kar pomeni, da bi v enem letu namesto 1,75 porabili 1,2 Zemlje.”

“Global Footprint Network predlaga še druge rešitve: zmanjšanje potrošnje elektrike, optimizacijo industrijskih procesov in tehnologij gradnje, bolj trajnostno mobilnost, zmanjšanje števila rojstev za pol otroka na družino, pogozdovanje, manjšo porabo mesa in za polovico manj zavržene hrane.”

Članek lahko v celoti preberete tukaj.

Vir: DELO

Translate »