Peta dvodnevna mednarodna konferenca Dan Afrike je bila namenjena izmenjavi zamisli, mnenj in pobud o “demografiji, razvoju afriških mest in podeželja, o regionalnih integracijah v Afriki, pa tudi o priložnostih in izzivih slovenskega sodelovanja z afriškim kontinentom”. Potekala je 25. in 26. maja 2016, udeležila pa se je je tudi platforma SLOGA.

Konferenca je bila ob pravem trenutku! Ko v Sloveniji razpravljamo o novi resoluciji o mednarodnem razvojnem sodelovanju do leta 2030, je pogovor o izzivih Slovenije v Afriki in tudi obratno – Afrike v Sloveniji – najmanj kar lahko rečemo, dobrodošel. Ob manj vidni vlogi civilnodružbenih organizacij s področja razvojnega sodelovanja, ki že delujejo v Afriki, je konferenca prinesla veliko pogovorov o gospodarskem razvoju in potencialih Afrike. Abdoul Aziz Tall, senegalski minister za izvedbo razvojnega načrta te države, je prav temu namenil svoj nagovor. Zasledovanje načrtov gospodarskega razvoja odpira možnosti tudi za sodelovanje Slovenije v Afriki. Mnogi so v obeh dnevih poudaril tako pomen diaspore in civilne družbe v Sloveniji in izkušnjah iz obdobja neuvrščenih za krepitev tega sodelovanja.

“Odgovore na izzive sodobnih globalizacijskih procesov in njihovih posledic moramo iskati v solidarnosti,” je poudaril dr. Milan Brglez, pokrovitelj konference in predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. In dodal, solidarnosti v ustvarjanju “pristnih čezcelinskih razvojnih partnerstev, v katerih se vzajemno prepoznajo temeljne potrebe ter glavne zmogljivosti solidarnih partnerjev, je zato ključno. Le na takšni podlagi lahko dosežemo tisto, čemur je mednarodno razvojno sodelovanje namenjeno – usklajevanju gospodarskih in socialnih vprašanj, izobraževanju, spopadanju z zdravstvenimi problemi, smotrnejšemu upravljanju z naravnimi viri v duhu trajnostnega razvoja, gradnji demokratičnih in odgovornih državnih institucij ter, gledano celostno, zagotavljanju človekovega razvoja.”

Tudi Darja Bavdaž Kuret, državna sekretarka na Ministrstvu za zunanje zadeve je izpostavila, da Slovenija želi spodbuditi razpravo o bogatih potencialih Afrike “in osvetliti priložnosti slovenskega sodelovanja z državami afriškega kontinenta. Osredotočili se bomo na možnosti gospodarskega sodelovanja, vpliv demografskih trendov, razvoj afriških mest in podeželja in na regionalne integracije v Afriki, ob upoštevanju bogate raznolikosti številnih nacionalnih kontekstov.”

Dr. Danilo Türk, kandidat za generalnega sekretarja Organizacije Združenih narodov, je izpostavil pomen človekovih pravic za kakršenkoli človekov razvoj in dodal, da je treba “razumeti pomen dolgoročnega trajnostnega razvoja za globalno stabilnost in mir. Ko govorimo o miru, moramo govoriti o razvoju, ki je glavno in najboljše zagotovilo za mir.”

Če je bil prvi dan namenjen refleksiji razvojnih izzivov Afrike in možnostih slovenskega sodelovanja v prihodnosti, je bil drugi dan namenjen predvsem poslovnim temam. Poslovne konference se je udeležilo skoraj 40 predstavnikov iz 16-ih delegacij afriških držav in 30-ih predstavnikov slovenskega gospodarstva, kar je po mnenju Ministrstva za zunanje zadeve “rekordna udeležba glede na pretekle konference”.

Konferenco pod pokroviteljstvom dr. Milana Brgleza, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije, je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sodelovanju z Mednarodnim centrom za promocijo podjetij (ICPE), Klubom nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Gospodarsko zbornico Slovenije in Mednarodnim afriškim forumom.

Več o dvodnevni konferenci si lahko preberete na spletni strani MZZ, kjer so dostopni tudi nagovori:
novica
novica
novica

Translate »