Za vzgojo otrok, še bolj pa v času učenja na daljavo, ko šolanje poteka virtualno, je potrebna cela vas. Učenje na daljavo postane vključujoče s celovitim pristopom skupnosti in močnejšim partnerstvom: to je bila ena ključnih ugotovitev prvega UNESCO webinarja o odzivu izobraževalcev na COVID-19, ki je 20. marca združil  vladne uradnike, praktike in strokovnjake iz več kot 50 držav.

Poročilo o webinarju je dostopno v angleščini na strani UNESCO:

“Znanstvena spoznanja in svetovno sodelovanje se razvijajo hitreje kot kadar koli prej,” je dejala Catherine Kane iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je postavila temelj seminarja. “Ne moremo dovolj poudariti pomena partnerstev, zlasti med izobraževanjem, gospodarstvom in zdravstvom, da bi bilo naše prebivalstvo zdravo, izobraženo in aktivno.” Za reševanje izzivov pravičnosti je priporočila učenje na podlagi pristopov, ki se uporabljajo v izrednih razmerah, vključno z ukrepi za zagotovitev, da učenci, ki se zanašajo na šolske obroke, ne bodo ostali lačni, ko se šole zaprejo.

Obnovitev občutka skupnosti

Italijanski svetovalec ministra za izobraževanje, profesor Alberto Melloni, je poudaril pomembnost pristopa celotne skupnosti. “Ukvarjamo se z resnično tragedijo. Učitelji so tisti, ki se lahko povežejo prek spleta in brez spleta ter tako povrnejo občutek skupnosti.”

Z več kot 8 milijoni učencev izven šole, država uporablja kombinacijo pristopov, da nikogar ne pusti za seboj in podpira družine. Da bi zagotovili nadaljevanje učenja za vse, je ministrstvo za izobraževanje napovedalo 85 milijonov evrov vredno naložbo za zagotovitev e-učnih naprav za najbolj prikrajšane učence.

V Ruandi, kjer so šole zaprte en teden, se vlada spopada s povečanim povpraševanjem po platformah za e-učenje in s težavami povezovanja. “Ukvarjamo se z vprašanji pravičnosti in uvedli smo ničelno provizijo za nižjo pasovno širino, tako da staršem ni treba plačati,” je povedala Christine Niyizamwiyitira, vodja oddelka za IKT pri izobraževalnem odboru Ruande. “Uporabljamo tudi različna orodja, od spletnih platform do radijskega in televizijskega oddajanja, tudi na področju STEM.” Odbor razvija učne priročnike za podporo učencem, staršem in učiteljem.

Ni nadomestila za dobrega učitelja

Glavno vlogo učitelja pri zagotavljanju kontinuitete izobraževanja je poudaril generalni direktor Francoskega nacionalnega centra za izobraževanje na daljavo (CNED), Michel Reverchon-Billot. Nacionalna platforma za digitalno učenje, Moj razred doma, se uporablja po vsej državi, vlada pa 5 % študentom brez dostopa do interneta zagotavlja naprave in podporo.

Vlogo ministrstva za šolstvo pri spodbujanju sodelovanja med vlado, podjetji, univerzami in šolami sta poudarila tudi kitajski generalni direktor oddelka za znanost in tehnologijo Ministrstva za šolstvo, Chaozi Lei, in prodekan na Oddelku za pametno učenje na Beijing Normal University, Ronghuai Huang.

V zvezi s tem ministrstvo za izobraževanje sodeluje s podjetji, da bi zagotovilo brezplačne storitve in vire v spletnem učnem načrtu za študente, univerze in javnost. Omogočeno je tudi usposabljanje za pomoč učiteljem pri prilagajanju na novo učno okolje in obvladovanju spletnih učnih spretnosti. Z nedavno raziskavo je ministrstvo za izobraževanje ugotovilo, da je 80% učiteljev pripravljeno uporabiti več IKT pri svojem delu v bodoče.

Vključevanje različnih digitalnih rešitev za zagotovitev brezhibne učne izkušnje je poudaril Hwansun Yoon iz Informacijske službe za izobraževanje in raziskave Republike Koreje (KERIS). KERIS vodi tematski e-portal, ki ponuja odprte izobraževalne vsebine, prostor za e-učilnico (E-Hakseupteo), kjer dijaki dobijo personalizirano pomoč, platformo za učitelje, kjer si lahko izmenjajo načrte in dejavnosti pouka (School-On), pa tudi Platforma Digital Textbook. Vsebina je usklajena z nacionalnim učnim načrtom na vseh platformah od spleta do televizije in radia. Poleg tega se učenci naučijo prepoznati lažne novice o pandemiji kot del svojih šolskih dejavnosti prek digitalnih in radijskih platform.

Vloga multilaterlizma

Serija webinarjev je del UNESCO odziva na potrebe izobraževanja v času COVID-19. Želijo omogočiti medsebojno učenje in izmenjavo izkušenj med vsemi državami. “Vsi se zavedamo pomena mednarodnega sodelovanja in potrebe po skupni izmenjavi najboljših praks in pridobljenih izkušenj – po vsem svetu, v Belgiji, na Finskem, na Sejšelih, države pripravljajo rešitve, s katerimi želijo zagotoviti kontinuiteto učenja za vse. Ministri se morajo spoprijeti z zelo specifičnimi razmerami in ne obstaja pristop, ki bi ustrezal vsem. Vsi se moramo učiti drug od drugega in iz te krize lahko zgradimo močnejši izobraževalni sistem, “je Stefania Giannini, pomočnica generalnega direktorja UNESCO.

Translate »