SPOROČILO ZA JAVNOST Ob mednarodnem dnevu za odpravo nekaznovanja kaznivih dejanj zoper novinarje, 2. novembru 2017: V preteklem desetletju je umrlo skoraj tisoč novinark in novinarjev. Samo zato, ker so opravljali svoje delo: odkrivanje in razkrivanje najhujših oblik korupcije, ki zastruplja medčloveška razmerja in uničuje pogoje solidarnosti ter strpnosti. S pojavom socialnih omrežij in ustvarjanja “novic po meri” posameznika, se je spremenil tudi način dela in položaj novinarjev. Nekaznovanje storilcev je samo še dodatna sol v rano boja aktivnih državljank in državljanov.

SLOGA, platforma NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, zato izreka svojo podporo prizadevanjem mednarodne skupnosti, stanovskih organizacij, posameznic in posameznikov za vsestransko zaščito novinarjev. Dostop do javnih informacij in svoboda izražanja so v jedru svobode tiska in medijev. Ustrahovanje novinarjev, grožnje in vsakršne oblike nasilja nad njimi so hkrati nasilje nad državljankami in državljani. Nekaznovanje zločinov pomeni dejansko razgradnjo družbene pogodbe, družbenega sporazuma.

“V času socialnih omrežij se spreminja položaj novinarstva kot srednika med pravico dostopa do javnih informacij in pravico do obveščenosti. Aktivno državljanstvo je javno državljanstvo, so državljanke in državljani, ki delujejo javno. Postavljeni vsem na oči. Tako kot zahtevajo, da so vsem na očeh, transparentni, nosilci vseh javnih funkcij, ki morajo biti izpostavljeni javnemu nadzoru. Brez tega se širi korupcija, neodgovornost, nezaupanje in nestrpnost,” je povedal Albin Keuc, direktor platforme SLOGA in še dodal: “Sovražni govor, ki je privrel na dan ob soočenju z migranti in begunci, je zelo jasno pokazal, da je tudi v Sloveniji veliko ljudi, ki v varnem objemu anonimnosti spletnega nadomestka stvarnosti, izrekajo stavke najhujših oblik nestrpnosti. zato pozivamo vse državljanke in državljane, da ob mednarodnem dnevu za odpravo nekaznovanja kaznivih dejanj zoper novinarje, 2. novembru 2017, izkažejo svojo podporo novinarjem in dnevno izkoriščajo svojo pravico do javnosti informacij v boju zoper nestrpnost.”


Sporočilo za javnost je nastalo v sklopu projekta Glasniki strpnosti. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etičnih skupin, beguncev in migrantov.ukom_www_3510

Translate »