Humanitarno društvo ADRA Slovenija v okviru projekta Osnovna šola v Kabingu – pravica do izobrazbe in otroštva brez nasilja v afriški državici Burundi zgradila šolo, v kateri bo znanje nabiralo kar 450 učencev in učenk.

Humanitarno društvo ADRA Slovenija je s pomočjo partnerjev, Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, ADRA Burundi in častnega pokroviteljstva predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, v okviru štiriletnega projekta Osnovna šola v Kabingu – pravica do izobrazbe in otroštva brez nasilja zgradilo šolo za prebivalce Burundija, med katerimi je veliko razseljenih oseb, beguncev in osirotelih otrok.

V želji po trajnem izboljšanju življenja prebivalcev te majhne afriške države ADRA v državi izvaja razvojno pomoč, ki prejemnikom omogoča, da se postavijo na svoje noge. Najbolj učinkovit in trajnosten način izboljšanja omogoča dobra izobrazba novih generacij. Nova šola, ki bo v letošnjem septembru sprejela prve učence, ima 9 razredov, pisarne za administracijo ter toletne prostore za fante in deklice. V njej bo znanje nabiralo 450 otrok, poleg tega pa bo nudila službo 9 učiteljem, ravnatelju in administrativnemu osebju.

V šoli bodo učitelji skrbeli za izobraževanje otrok, tudi na področju zmanjševanja nasilja, hkrati pa bodo poučili tudi njihove starše o pomembnosti izobrazbe. Izobrazba otrok je namreč izrednega pomena za razvoj države, zmanjševanje nasilja in revščine.

Uradna predaja šole lokalni skupnosti je bila 19. aprila, udeležili so se je med drugim tudi predstavniki burundskega Minstrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje ter burundskega Ministrstva za izobraževanje, guverner province Rutana, predstavniki lokalnih nevladnih organizacij idr. Predstavniki ministrstev so v govorih večkrat izpostavili zahvalo Adri Burundi in vladi Republike Slovenije, ki sta temu revnemu predelu države omogočili nov začetek.

Poleg šole je društvo v Burundiju zgradilo tudi »dve slovenski vasi«, v katerih je 127 hiš, in s tem pomagalo več kot 650 ljudem. Hiše so zgradili s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve in zasebnih donatorjev iz Slovenije. Prejemniki hiš so pred tem živeli v gozdovih, kamor so se zatekli med divjanjem državljanske vojne med leti 1993 in 2006, ko je bilo kar 220.000 ljudi prisiljenih zapustiti domove. Po koncu vojne so se vrnili domov, a so jih tam pričakali uničeni domovi, lakota in bolezni. Burundi je tretja najrevnejša država sveta, saj mora 80 odstotkov prebivalcev preživeti z manj kot evrom na dan.

V preteklosti se je Burundi soočal s težko politično krizo, nazadnje je nasilje v Burundiju izbruhnilo aprila lani, ko se je predsednik Pierre Nkurunziza v nasprotju z ustavo odločil, da kandidira za tretji mandat in bil julija izvoljen na volitvah. Situacija, ki je že grozila na genocid, se je umirila in trenutno je v državi bolj mirno, čeprav oboroževanje opozicije opozarja, da gre le za zatišje pred novimi nemiri. Upamo, da bo tako tudi ostalo in da bo novo šolsko leto državi omogočilo nov začetek, poln novega znanja in otroškega živžava. Takrat bo tudi naša ekipa obiskala šolo in se pogovorila z novimi učenci.adra3adra1 adra2

Translate »