Rezultati najnovejše posebne raziskave Eurobarometer o podpori državljanov EU mednarodnemu razvojnemu sodelovanju kažejo, da ostaja podpora pomoči ljudem v stiski ter krepitvi vključujočega in trajnostnega razvoja med državljani Slovenije in EU na zelo visoki ravni.

Kar 89 odstotkom Evropejcev se zdi pomembno, da pomagajo ljudem v državah globalnega juga. Večina jih meni, da bi moral biti boj z revščino v državah v razvoju ena od glavnih prioritet EU, več kot 80 odstotkov pa jih je mnenja, da je to v interesu EU. Kar 78 odstotkov zaznava boj z revščino kot moralno obveznost, 74 odstotkov anketirancev pa verjame, da ima pozitiven vpliv tudi na državljane EU. Več kot 70 odstotkov jih meni, da je zagotavljanje finančne pomoči državam v razvoju učinkovit način boja z revščino, kar 74 odstotkov pa jih je mnenja, da morajo EU in države članice to pomoč še povečati. 72 odstotkov anketirancev je mnenja, da zagotavljanje finančne pomoči prispeva k mirnejšemu in pravičnejšemu svetu.Eurobarometer-Europeans-say-SI_04

Eurobarometer-Europeans-say-SI_02V raziskavi so sodelovali tudi državljani Slovenije. Da je pomembno pomagati ljudem v državah v razvoju, meni 84 odstotkov anketirancev v Sloveniji. Kar 67 odstotkov se jih strinja, da bi moral biti boj z revščino v državah v razvoju ena od glavnih prioritet EU, za 41 odstotkov pa ena od glavnih prioritet slovenske vlade. Poleg tega 69 odstotkov anketirancev v Sloveniji meni, da boj z revščino v državah v razvoju pozitivno vpliva tudi na državljane EU, 51 odstotkov pa jih meni, da so ukrepi EU in držav članic učinkoviti v prizadevanjih za zmanjšanje revščine v državah v razvoju.

Da je zagotavljanje finančne pomoči državam v razvoju učinkovit način boja z revščino, meni 61 odstotkov anketirancev v Sloveniji, 35 odstotkov pa jih meni, da bi bilo treba podpori držav v razvoju nameniti več denarja.

Eurobarometer-Europeans-say-SI_05Anketiranci v Sloveniji še menijo, da sta za prihodnost držav v razvoju najpomembnejša mir in varnost, na drugem mestu pa so skupaj izobraževanje, zdravje, gospodarska rast, zaposlovanje in socialna enakost ter dostop do čiste vode in sanitarne ureditve.

Poleg tega 44 odstotkov anketirancev v Sloveniji pravi, da so seznanjeni s cilji trajnostnega razvoja, ki jih je sporazumno določila mednarodna skupnost in jih bo v okviru Agende za trajnostni razvoj do leta 2030 potrebno uresničiti do leta 2030.

Vse glavne ugotovitve raziskave za Slovenijo so na voljo v priponki.

Translate »