Ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst, ki je bil 27. januarja, se v Sloveniji spominjamo judovskih, romskih in drugih žrtev holokavsta.

Med okupacijo slovenskega ozemlja je bilo v koncentracijska taborišča odpeljanih 58.522 prebivalcev Slovenije. Spominski muzejski kompleks Auschwitz Birkenau je bil osvobojen 27. januarja 1945, pri čemer je preživelo le 21 zapornikov iz Slovenije.

V okviru projekta “Šoa – spominjamo se” potekajo izobraževalne in spominske slovesnosti v sodelovanju z različnimi partnerji, ustanovami, društvi ter osnovnimi in srednjimi šolami po Sloveniji. Program je namenjen ozaveščanju o preprečevanju človeških tragedij. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon poudarja povezanost načel Konvencije o genocidu z odgovornostjo za zaščito prebivalstva pred grozodejstvi ter opozarja na nujnost močnega sistema mednarodnega prava.

Sovražni govor in negativni družbeni procesi lahko vodijo do množičnih grozodejstev, zato je aktivno preprečevanje ključno. Ministrica Fajon izpostavlja, da je kljub prizadevanjem obljuba ‘Nikoli več’ še vedno neizpolnjena. Poudarja pomembnost zaščite manjšin, vključno z Judi, v Sloveniji. Nedavno je bila sprejeta Strategija RS za boj proti antisemitizmu, usklajena s strategijo EU.

Pomembno je tudi varovanje krajev spomina na holokavst, kar izpostavlja nov mednarodni dokument predstavljen na dogodku EU in IHRA. 28. januarja bo ministrica Fajon slavnostna govornica na prireditvi v Ljubljani, kjer bo osrednja tema pesem Toneta Pavčka “Vsi otroci so naši otroci”.

Več na spletni strani Republike Slovenije

Translate »