Izobraževanje je utrpelo velik udarec v pandemiji tako v Sloveniji kot tudi v državah v razvoju. Z izzivi dostopa do izobraževanja se soočajo tudi v Albaniji, kjer jih je prizadela tako naravna nesreča kot zdravstvena kriza.
Adra Slovenija je v svojem pilotskem projektu Mladi za mlade – izobraževanje v času krize, ki je eden 16 projektov v okviru Projekta predsedovanja EU, omogočila delitev izkušenj.
Tako je izkušnje o tem, kako sta potres in pandemija povzročila ogromno motenj v izobraževanju v Albaniji, delila programska vodja ADRA Albanija Kristi Qendro. “Zaradi naravne katastrofe in zdravstvene krize je bilo veliko otrok prisiljenih zapustiti šole. Če kmalu ne bo prišlo do sistemskih rešitev, bo to vodilo v izgubo otroškega potenciala in bodočih voditeljev zaradi socialne neenakosti,” med drugim poudarja.
Več o tem, kako se soočajo z izobraževalno krizo in kakšne rešitve iščejo si lahko preberete TU:

Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev.

Translate »