Po mnenju mednarodnega možganskega trusta se lahko v mestih izpusti CO2 v dveh desetletjih zmanjšajo za 90 %, in sicer brez novih tehnoloških izumov.

Stare, vegaste stavbe se naslanjajo druga na drugo in nagibajo pod različnimi koti. Nebotičniki se dvigajo tako visoko, da skoraj izginejo v oblakih. Svetloba iz neštetih oken sije kot zvezde na temnem večernem nebu. Mesta po svetu so primerljiva s srci. Tako so živahna, da lahko čutimo njihov utrip.

Danes živi v mestih 55 odstotkov svetovnega prebivalstva, po pričakovanjih Organizacije združenih narodov pa se bo ta delež do leta 2050 povečal na 70 odstotkov. Vse to ni brez posledic za okolje, saj so mesta vir dveh tretjin svetovnih izpustov ogljikovega dioksida. Hkrati so prav mesta tista, kjer je veliko možnosti za zmanjšanje teh izpustov.

Čaka nas prihodnost brez fosilnih goriv

»Tehnologije že imamo, zato se lahko mesta razmeroma enostavno in hitro skoraj povsem otresejo odvisnosti od fosilnih goriv,« pravi profesor Henrik Madsen, vodja oddelka za matematiko in računalništvo Tehniške univerze na Danskem in vodja raziskovalnega projekta CITIES, v okviru katerega preučujejo možnosti za delovanje mest brez fosilnih goriv – torej mest, ki fosilnih goriv ne uporabljajo za proizvodnjo elektrike, prevoz, ogrevanje ali drugo.

Pri mednarodni pobudi Koalicija za urbane prehode (Coalition for Urban Transitions) ocenjujejo, da se lahko izpusti toplogrednih plinov v mestih do leta 2050 zmanjšajo za 90 odstotkov – in to izključno z uporabo obstoječih tehnologij. To bi svet za skoraj 60 odstotkov približalo izpolnitvi cilja Pariškega sporazuma, po katerem se globalna povprečna temperatura ne sme dvigniti za več kot dve stopinji Celzija.

“V zadnjih letih se vse več mest trudi, da bi ubrala bolj trajnostno pot brez fosilnih goriv,” pravi Henrik Madsen.

V mestu Shenzhen na Kitajskem so denimo zmanjšali onesnaženost zraka in izpuste ogljikovega dioksida z vzpostavitvijo prvega povsem električnega avtobusnega voznega parka na svetu s 16.000 avtobusi. Podobno pot je ubralo tudi mesto Burlington v zvezni državi Vermont v ZDA, kjer je danes vsa elektrika, s katero mesto oskrbuje svoje prebivalce, pridobljena iz obnovljivih virov energije. Hkrati se je po zadnjih podatkih število mest, ki si postavljajo cilje glede obnovljivih virov energije, v obdobju 2010–2019 povzpelo s 100 na 671 in se je torej več kot podvojilo.

Avtor: Liv Raahauge Frederiksen

O Najboljših novicah iz sveta
Najboljše novice iz sveta želijo pomagati ljudem, da dosežejo bolj raznolik pogled na svet. Verjamemo, da znanje ustvarja upanje, to pa prinaša motivacijo za ukrepanje. Želimo, da bi globalne cilje poznalo čim več ljudi. Ko namreč ljudje cilje poznajo, lahko zahtevajo odgovornost od političnih voditeljev in zagotovijo, da uresničujejo dane zaveze. Več ljudi, kot je seznanjenih z napredkom in rešitvami, ki jih ima svet že na voljo, več jih lahko prispeva k uporabi teh rešitev. Zgodbe, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, tudi tokrat koordinira platforma SLOGA.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2021 ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Najboljše novice iz sveta 2021 so izšle v sklopu projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – projekt predsedovanja EU 2020–2022, ki ga sofinancirajo Ministrstvo RS za javno upravo, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

 

Translate »