Nevladne organizacije smo pripravljene na ponovni prihod večjega števila beguncev. Že od junija, ko smo dobili prve informacije, da naj bi se število prebežnikov v Slovenijo ponovno povečalo v poletnih mesecih, izvajamo različne aktivnosti na različnih področjih oskrbe – humanitarna pomoč, pravno svetovanje, nastanitev, monitoring človekovih pravic. Platforma SLOGA in druge nevladne organizacije v sklopu koordinacije NVO za pomoč beguncev izvaja tudi zagovorniške aktivnosti.

V zadnjih dneh se javnost in mediji pogosteje obračajo na platformo SLOGA glede morebitnega novega povečanega števila prebežnikov. SLOGA, ki se je na povečano število prebežnikov v Slovenijo odzvala že lani poleti in vzpostavila Koordinacijo NVO za pomoč beguncem, z aktivnostmi nadaljuje že od takrat.

V zadnjih mesecih, ko prihod prebežnikov ni bil tako množičen, smo organizacije čas izrabile za oceno minulega dela, vzpostavitev novih mehanizmov obveščanja in komuniciranja, pregledali zaloge, uredili baze prostovoljcev.

Platforma SLOGA se je udeležila in izvedla številne operativne sestanke nevladnih organizacij, prav tako pa smo okrepili zagovorniške aktivnosti, se sestali z različnimi ministrstvi in civilno zaščito. Maja in junija smo v sodelovanju z Uradom za komuniciranje Vlade RS izvedli pet delavnic na temo integracije beguncev v lokalnih skupnostih in mobilizacije ključnih akterjev z naslovom »Aktivno za strpnost«. Delavnice, ki niso imele javnega značaja, smo izvedli v petih slovenskih krajih: Vrhnika, Logatec, Jesenice, Nova Gorica in Celje.

Napovedi o ponovnem prihodu večjega števila prebežnikov so se okrepile tudi zaradi razmer v Turčiji, kjer naj bi bilo tri milijone beguncev. Ta namreč Evropski uniji, če ne bo odobrila vizumske liberalizacije, grozi z odpovedjo dogovora o zaustavitvi prebežnikov. Okrepila pa se je tudi migrantska pot prek Sredozemlja v Italijo. Povečali so se nezakoniti prestopi meja držav Evropske unije. Kot smo že poročali, so številni prebežniki ostali na srbskih in grških mejah.

Zaradi dogajanj v regiji slovenska policija na meji s Hrvaško in v notranjosti države izvaja poostren nadzor, prav tako na južni meji ostaja žičnata ograja. Sprejemni centri v Dobovi, Lendavi in na Šentilju ostajajo v pripravljenosti, je sporočilo notranje ministrstvo. Ministrstvo za obrambo pa namerava za oskrbo prebežnikov za obdobje treh let najeti približno petnajst ogrevanih šotorov, velikih od 300 do 500 kvadratnih metrov.

Foto: EPA