Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije o evropski mladini opozarja na velike razlike v zdravju, zlasti med mladimi iz manj premožnih družin, kar ustvarja “začaran krog prikrajšanosti”.

Podatki iz študije HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) v 44 državah kažejo zaskrbljujoče trende: slabe prehranjevalne navade, naraščajočo stopnjo prekomerne telesne teže in debelosti ter nizko telesno aktivnost. Več kot polovica 15-letnikov dnevno ne uživa sadja ali zelenjave, čeprav se je uživanje gaziranih pijač zmanjšalo. Nižji socialno-ekonomski status je povezan z večjo debelostjo in manjšo telesno dejavnostjo, deloma zaradi omejenega dostopa do zdrave hrane in varnih prostorov za vadbo.

SZO poziva k takojšnjemu ukrepanju za spodbujanje bolj zdravega vedenja s priporočili za posege na ravni predpisov, skupnosti in politike, da bi podprli zdravje mladih in zmanjšali neenakosti.

Več na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »