Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije skupaj s Fakulteto za družbene vede in Društvom za Združene narode za Slovenijo vljudno vabi na okroglo mizo ob 75. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic “dostojanstvo, svoboda in pravičnost za vse”.

KDAJ? v torek, 5. decembra 2023, ob 9.30 uri

KJE? Mala dvorana Državnega zbora RS, Šubičeva ulica 4, Ljubljana

Ob 75. obletnici Splošne deklaracije človekovih pravic v letu 2023 se osredotočamo na njeno aktualnost v luči novih geopolitičnih premikov, globalnih izzivov, vključno z digitalizacijo, tehnološkimi spremembami in trajnostnim razvojem. Deklaracija ostaja ključni mednarodni dokument, ki določa temeljne človekove pravice, ne glede na rasne, spolne, verske ali druge razlike.

Okrogla miza bo razpravljala o zapuščini deklaracije, njenem vplivu na človekove pravice v državi ter prispevku Slovenije k mednarodni uresničitvi pravic. Razprava bo obravnava tudi, kako globalni izzivi, kot so podnebne spremembe, digitalizacija in tehnološki napredek, vplivajo na varstvo in uresničevanje človekovih pravic ter kako odločitve mednarodnih in regionalnih sodnih mehanizmov oblikujejo razvoj človekovih pravic. Vprašanja o načelih svobode, enakosti in pravičnosti ter prihodnosti človekovih pravic, zlasti z vidika mladih, so ključna za razpravo.

Več informacij in program je na voljo v vabilu

Udeležbo potrdite najkasneje do 30. 11. 2023 na bostjan.jerman@unaslovenia.org

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

 

 

 

Translate »