Ob obletnici sprejetja Agende 2030 za trajnostni razvoj in ciljev trajnostnega razvoja (25. september) so v slovenščini tudi letos izšle Najboljše novice iz sveta. Izdajo časopisa, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o globalnih izzivih, ponovno koordinira SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Uvodnik je prispevala Tanja Fajon, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.

Zgodbe Najboljših novic iz sveta, med njimi tudi tokrat zgodbe projektov slovenskih nevladnih organizacij, nosijo pozitivna sporočila o številnih prizadevanjih za trajnostno usmerjen svet, ki je vedno bolj povezan in soodvisen. Letošnja izdaja se posveča odpravi neenakosti, enakosti spolov in odpravi revščine.

V letošnjih novicah beremo o izjemnem napredku v boju proti eni največjih življenjskih tragedij na svetu, kot je smrt otrok. Stopnja umrljivosti otrok se je v zadnjih treh desetletjih močno zmanjšala, kar pomeni, da je vsak dan rešenih več deset tisoč otroških življenj.

Nadalje beremo, da raziskovalci želijo z umetno inteligenco reševati še ne rojene otroke. Sodobna tehnologija spreminja življenje mnogih. Umrljivost dojenčkov se je od leta 2000 na svetovni ravni prepolovila, vendar se je med novorojenčki zmanjšala le za tretjino. Raziskovalci zdaj razvijajo ultrazvočne skenerje z vgrajeno umetno inteligenco.

Kot vedno pa smo tudi letos novice obogatili s pozitivnimi zgodbami naših članic. Slovenske nevladne organizacije smo povprašali o najbolj pozitivnih dogodkih in zgodbah iz njihovega delovanja.

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta 2023.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »