Od srede do petka poteka v Bruslju finale debatnega tekmovanja #ClimateOfChange, na katerem sodelujejo tudi dijakinje in dijak ter študentke iz Slovenije.

Na teme, povezane s podnebnimi spremembami in podnebnimi migracijami, v Bruslju debatira 117 mladih (po šest debaterjev iz 13 držav Evropske unije), vendar so se nacionalne ekipe premešale v 26 mednarodnih ekip.

Prvi dan tekmovanja so potekale kvalifikacije, na katerih se je 117 mladih v dveh kategorijah (študenti in dijaki) potegovalo za uvrstitev v finale. Zvrstilo se je več kot deset debat na teme, kot so ekocid kot mednarodni zločin, podnebni begunci, dolžnosti korporacij … Zmagovalci tekmovanja bodo znani v petek.

Dijaki Gimnazije Kranj Izabela, Vito in Brina z mentorico Katarino Lovenjak. Foto: MT

Dijaki Gimnazije Kranj Izabela, Vito in Brina z mentorico Katarino Lovenjak. Foto: MT

Iz Slovenije na tekmovanju sodelujejo dijakinje in dijak Gimnazije Kranj Urša Ahčin, Alja Šlenc, Brina Mohor, Larisa Grbić, Izabela Letonja, Vito Grilc (z mentorico Katarino Lovenjak) in študentke Jana Ušen, Metka Vodušek in Nika Gradišek.

Slovenske debaterke v Bruslju Nika, Metka in Jana (od leve proti desni). Foto: MT

Slovenske debaterke v Bruslju Nika, Metka in Jana (od leve proti desni). Foto: MT

V polfinale so se uvrstili tri debaterke in debater iz Slovenije; študentki Metka in Jana, dijakinja Brina in dijak Vito iz Gimnazije Kranj. Študenti bodo debatirali na vprašanje, ali bi podnebni begunci morali dobiti mednarodno zaščito, dijaki pa bodo debatirali o tem, ali bi morale države z visokimi dohodki plačevati solidarnostno pristojbino za varstvo podnebja državam s srednjimi in nizkimi dohodki.

Uspeh na tekmovanju zahteva pazljivo poslušanje, grajenje dialoga ter podajanja kompleksnih informacij na jasen in razumljiv način.

Držimo pesti!

Žirija, ki jo sestavlja 6 mednarodnih strokovnjakov in pedagogov, bo imenovala dve najboljši ekipi mladostnikov (skupaj 12 oseb) in štiri univerzitetne ekipe (skupaj 12 oseb) ter odločila o 24 končnih “zmagovalcih”. Najboljše ekipe in razpravljavci bodo imenovani za “prvake človeškega gospodarstva”, prejeli bodo diplomo in osvojili ekskurzijo v države, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo, da bi postali mladi ambasadorji in zagovorniki #ClimateOfChange.

Drugi dan tekmovanja, 11. novembra, so se tekmovalci srečali s poslanci Evropskega parlamenta in jim zastavili vprašanja in pomisleke glede pravičnega prehoda k podnebni pravičnosti, ki ga v svoj peticij zahteva #ClimateOfChange za katero podpise zbiramo tudi v Sloveniji (povezava).

Debaterke in debaterji iz Slovenije pa bodo šli tudi na ogled Evropskega parlamenta.

Sočasno z debatnim prvenstvom je v Bruslju tudi cirkuška turneja #ClimateOfChange, ki smo jo poleti lahko videli tudi v Novi Gorici.


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve.

Translate »