Platforma SLOGA je tudi letos sodelovala na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani. Prek stojnice in dveh delavniških predstavitev je nagovorila učitelje_ice in študente_ke o vplivu posameznikovih dejanj na globalni ravni, pomenu mednarodnega razvojnega sodelovanja ter humanitarne pomoči in doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Sodelovanje na bazarju je tudi del aktivnosti platforme SLOGA v letošnjih Tednih vseživljenjskega učenja.

Platforma SLOGA je skupaj s Forumom FER, organizacijo članico, in Mestom žensk je na Kulturnem bazarju, ki je potekal 6. oktobra, izvedla dve delavniški predstavitvi didaktičnih orodij in pristopov na temo enakosti/različnosti, s posebnim poudarkom ne enakosti spolov, razbijanju spolnih stereotipov in predsodkov.

Ana Kalin iz Foruma za enakopraven razvoj je predstavila družabno igro Tako je!, ki sodi v pripovedovalno zvrst iger. V njej igralci na podlagi kart, ki so sestavljene iz glavnega lika, pridevnika, dejanja, kraja in pripomočka, ustvarjajo skupno pripoved. Igra pod površjem z naključnim izborom kart oblikuje zgodbe z elementi, ki so v nasprotju z družbenimi pričakovanji glede videza, vedenja in občutkov spolov.

Večkrat mednarodno nagrajene igralne karte Več kot ena zgodba uporabljamo kot didaktično orodje pri metodi spodbujanja kritičnega razmišljanja. Z njihovo pomočjo udeležence spodbudimo k pripovedovanju osebnih zgodb, kar spodbudi empatijo med soudeleženci, ruši predsodke in krepi povezanost. Igralne karte je predstavila Patricija Virtič iz Platforme SLOGA. Obiskovalci so prejeli svoj brezplačen izvod igralnih kart, številni pa so že zaprosili za dodatne izvode za kolegice in kolege izobraževalce.

Platforma SLOGA je predstavila tudi spletne kvize, ki jih je razvila v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., med njimi na temo enakosti spolov, ki se osredotoča na globalni vidik enakosti spolov, predvsem v luči odpravljanja globalnih neenakosti, strpnosti, medkulturnosti in mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Premierno smo predstavili tudi Fun Park – brezplačno aplikacijo in platformo, temelječi na igrah, ki omogoča zabavno učenje. Ustvarjalci želimo spodbuditi ustvarjalnost in inovativnost mladih s kombinacijo novih IT tehnologij ter strokovnega znanja, ki temelji na smernicah globalnega učenja. aplikacijo Kvizi so na voljo v slovenščini in angleščini, aplikacija pa omogoča, da vsak ustvarjalec postane tudi ustvarjalec kvizov. Aplikacija je plod sodelovanja s srbskimi partnerji, med njimi tudi srbskim ministrstvom za mlade.

Screenshot_2020-10-08 Home page - The Fun Park

Na zelo dobro obiskani interkativni stojnici smo poleg predstavitev strokovnih gradiv in orodij nevladnih organizacij, ki delujejo na področju globalnega učenja, izvedli tudi predstavitve za izobraževalce in obiskovalcem ponudili individualno svetovanje.

Predstavili smo aktivnosti projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., Bridge 47, Climate of Change, MigraTED, Teden globalnega učenja in druge. Obiskovalci so se lahko pomerili v poznavanju ciljev trajnostnega razvoja, preiskusili nova didaktična ordoja, si ogledali filmčke mladih o migracijah in se vpisali za prejemanje številnih (specializiranih) novičnikov, ki jih platforma SLOGA izdaja. Prebrali so lahko tudi Najboljše novice iz sveta.

Kulturni bazar je tradicionalna prireditev, ki v zadnjih letih privabi več tisoč pedagoških delavcev, predstavnikov širše strokovne javnosti, študentov in učencev, letos pa je bilo to število zaradi ukrepov ob koronavirusu bistveno nižje. Je edinstvena priložnost povezovanja izobraževanja in kulture z različnimi vsebinami, kot so globalno učenje, mednarodno razvojno sodelovanje, mednarodna humanitarna pomoč, človekove pravice. S pomočjo raznovrstnih pristopov se odpirajo možnosti, kako teme ozaveščanja, trajnostnega razvoja, globalnega učenja in razvojnega sodelovanja vpeti v šolsko in širše družbeno okolje.

Kulturni bazar je tradicionalno zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju ter kulturi, za strokovne delavce širše strokovne javnosti, ki lahko pri svojem delu vključujejo kulturno-vzgojne vsebine (prehrana, zdravje, okolje in prostor, šport …) ter za študente.

Na prireditvi so bile predstavljene različne možnosti izvajanja kulturnih dejavnosti za otroke in mladino v okviru kurikula v vrtcih, osnovnih ter srednjih šolah (kulturno-umetnostna vzgoja kot kroskurikularna vsebina) ter obšolskih in zunajšolskih dejavnosti za kakovostno ter ustvarjalno preživljanje prostega časa otrok in mladine. Strokovne delavce in širšo javnost smo seznanili z najnovejšimi strokovnimi spoznanji in s pomembnimi svetovnimi in evropskimi dokumenti.

IMG_20201006_171055IMG_20201006_113041IMG_20201006_085337IMG_20201006_085314IMG_20201006_083802IMG_20201006_083758IMG_20201006_083018


Aktivnost je potekala v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve, koordinira pa SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč.
Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.SLOGA, BRIDGE, TVU 2020, TLG, MRS, EU

Translate »