Generalni sekretar ZN António Guterres je v govoru na humanitarnem segmentu Ekonomsko-socialnega sveta za leto 2024 izpostavil vse večje trpljenje ljudi zaradi konfliktov in podnebnih sprememb.

Obsodil je vsesplošno nespoštovanje ženevskih konvencij in navedel konflikte v Gazi, Sudanu, na Haitiju, v Ukrajini, Demokratični republiki Kongo in Mjanmaru. Guterres je poudaril potrebo po odgovornosti, saj storilci pogosto delujejo nekaznovano. Humanitarne delavce je pohvalil kot “žarek upanja” za milijone ljudi, čeprav se tudi sami soočajo z napadi. Ker je bilo od potrebnih 48 milijard dolarjev za pomoč prejetih le 8 milijard dolarjev, je države pozval, naj se zavzamejo za politične rešitve, spoštujejo mednarodno pravo in povečajo sredstva za humanitarno pomoč.

Segment, ki mu predseduje Ivan Šimonović, se osredotoča na izboljšanje humanitarne pomoči, spoštovanje mednarodnega prava ter opolnomočenje žensk in deklet pri odzivanju na krize.

Več na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »