Praznik dela, ki ga vsako leto praznujemo 1. maja, obeležuje boj in prispevek delavskega razreda po vsem svetu.

Praznik dela je nastal v Združenih državah Amerike v 19. stoletju kot posledica gibanja, ki se je zavzemalo za osemurni delavnik. Kljub nasilnim začetkom v Haymarketski aferi leta 1886 se je leta 1889, ko so se socialistične stranke po vsej Evropi združile, da bi proslavile pravice delavcev, razvil v mednarodni praznik dela.

Praznik dela poudarja ključno vlogo delavcev pri družbenem razvoju, pri čemer poudarja njihov prispevek k infrastrukturi, gospodarstvu in splošnemu napredku. Služi kot platforma za obravnavo delavskih vprašanj, spodbujanje blaginje delavcev in zagovarjanje njihovih pravic.

V številnih državah se praznik dela obeležuje s prireditvami, seminarji in kampanjami ozaveščanja, ki poudarjajo dosežke delavcev in pomen varstva delavskih pravic.

Več informacij ja na voljo na spletni strani Business Standard.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »