V ljubljanskih Križankah je v petek, 27. maja 2022 potekal osrednji slovenski dogodek ob evropskem letu mladih. Zvok mladosti je združil mlade in različne deležnike ob rdeči niti dogodka – ohranitvi zelenega planeta. Na dogodku se je predstavila tudi Platforma SLOGA.

Osrednja vprašanje Zvoka mladosti je bilo kako ohraniti naš planet čim bolj zelen, in kako pri tem vključevati  mlade, da sami oblikujejo svojo prihodnost ter so pri tem aktivni, in tako soustvarjajo svojo skupno prihodnost.

Na dogodku so obiskovalce pričakale številne interaktivne, zabavne, izobraževalne in informativne aktivnosti, od dialoga z odločevalci, izobraževalnih vsebin, interaktivnih delavnic na različne teme, do kulturno-glasbenega programa z nastopom ukrajinskega mladinskega simfoničnega orkestra Music for the Future in glasbene skupine Koala Voice. Potekala sta tudi mladinska dialoga na temi trajnost in podnebne spremembe, ter digitalizacija.

Namen dogodka, ki so ga organizirali Urad RS za mladino ter različne mladinske organizacije, je bil mladim iz celotne Slovenije približati možnosti vključevanja v družbo in oblikovanje evropskih ter nacionalnih politik.

Hkrati pa smo skupaj z mladimi pokazali potrebo po krepitvi vseh oblik solidarnosti in tako obeležili evropsko leto mladih tudi v duhu vojne v Ukrajini ter podpore begunkam/-cem.

Platforma SLOGA je na dogodku sodelovala v sklopu projekta Climate of Change, z aktivnostjo pa se vključujemo tudi v letošnje Tedne vseživljenjskega učenja. Platforma SLOGA se Tednom vseživljenjskega učenja pridružuje že nekaj let, osredotočamo se na področje globalnega učenja. V letošnjem letu se kot tematski koordinator pridružujemo skupni akciji  Zelena prihodnost – lokalno in globalno.

Mladi so lahko spoznali programe, projekte in aktivnosti Platforme SLOGA in njenih članic, se pogovorili z zaposlenimi, si prenesli gradiva, priročnike, publikacije in druga orodja za izvajanje aktivnosti. Številni so podpisali peticijo projekta Climate of Change, v kateri kot partnerska država sodeluje tudi Platforma SLOGA. Peticija zahteva politike, ki bodo ohranjale zdravo in trajnostno prihodnost za sedanje ter prihodnje generacije, ki nikogar ne pustijo ob strani, in ki pravično delijo breme podnebnih sprememb. Še vedno je mogoče svojo podporo oddati tudi elektronsko.

Pripravila: PV
Foto: SLOGA


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »