Na mednarodni dan izobraževanja (24. januar) smo razglasili zmagovalce mladinskega fotografskega natečaja ob dnevu človekovih pravic na temo vključujočega izobraževanja.  

V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost. Sodelovali so lahko mladi v starosti od 12 do 29 let. Natečaj je bil razdeljen na dva sklopa: literarni natečaj in fotografski natečaj.

Na fotografski natečaj je prispelo 20 del. Prispeli izdelki v vsakem sklopu so bili razdeljeni na tri starostne skupine: osnovnošolke_ ci, srednješolci_ke ter mladi do 29. leta. Izbirna komisija v sestavi fotograf Voranc Vogel, fotografinja Manca Juvan Hessabi, Luka Hiti (Društvo za ZN za Slovenijo), Patricija Virtič (Bridge 47) in Adriana Aralica (Platforma SLOGA) je izbrala najboljša fotografska dela.

Na podlagi točkovanja izbirne komisije so bila na fotografskem natečaju nagrajena naslednja dela:

starostna skupina: osnovna šola

  • »Šola pobega« avtorice Žive Antončič Petelin
  • »Šolska bomba« avtorice Kaje Peskar
  • »Srce modrosti« avtorja Erika Petana

starostna skupina: srednja šola

  • »Spoštuj človekove pravice!« avtorice Hane Holc
  • »Vsi smo enaki« avtorice Laure Jambrovič
  • »Grajenje sveta« avtorja Nejca Kara Lindiča

starostna skupina: mladi

  • »Učenec v osnovni šoli na otoku Sant Martin, Bangladeš« in »Učenec osnovne šole Shishu Mela, edine šole v begunskem taborišču Kutupalong, ki vključuje mešane oddelke z dečki in deklicami« avtorja Amadeja Petana
  • »Izobraževanje brez meja« avtorice Urške Puc

Nagrado za najizvirnejše delo fotografskega natečaja je izbirna komisija zaradi sporočilnosti in izvirnosti podelila fotografiji »Naj otroci spregovorijo« avtorice Nike Sitar. Fotografija je objavljena ob članku.

Nagrajena dela bodo objavljena tudi v publikaciji, ki bo izšla konec januarja 2021. V njej bodo objavljena tudi nagrajena dela literarnega sklopa.

Mladinski natečaj sta soorganizirata Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo v okviru projekta Bridge 47. Natečaj je potekal v sklopu s proslavo ob dnevu človekovih pravic, na katerem je bil slavnostni govorec Peter Svetina, Varuh človekovih pravic RS.

Pripravila: PV


Projekt Bridge 47 sooblikuje in izvaja 12 evropskih in globalnih organizacij civilne družbe, med njimi je tudi platforma SLOGA. Namen projekta je mobilizacija civilne družbe, da s pomočjo globalnega učenja prispeva k pravičnosti in izkoreninjenju revščine po svetu. Projekt Bridge 47 sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Translate »