Neodvisni strokovnjak ZN za človekove pravice in okolje David Boyd je ostro opozoril, da je nujno treba korenito spremeniti svetovne poslovne prakse, da bi preprečili nepopravljivo škodo za ekosisteme na Zemlji in zaščitili človekove pravice.

Poudaril je, da sedanji poslovni modeli, zlasti modeli velikih korporacij, resno ogrožajo ekološko celovitost planeta. Boyd je izpostavil nesorazmeren vpliv ultrabogatih posameznikov in držav ter poudaril, da človeštvo presega zmogljivosti Zemlje za trajnostno zagotavljanje virov. Kritiziral je države, ker ne urejajo ustrezno in ne zahtevajo odgovornosti podjetij za njihove zlorabe okolja in človekovih pravic, hkrati pa je opozoril na škodljive učinke “zelenega pranja” in drugih zavajajočih praks. Boyd je pozval k dajanju prednosti družbenim koristim pred dobičkom in predlagal ukrepe, kot je zakonodaja o dolžni skrbnosti na področju človekovih pravic, ter k opuščanju BDP kot edinega kazalnika napredka.

Poudaril je ključno vlogo podjetij pri spodbujanju pravične in trajnostne prihodnosti ter pozval k svetovnemu sodelovanju in ukrepanju.

Več na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »