Ekipa Zavoda KROG je med 25. in 29. aprilom 2024 izvedla delovni obisk v Črni gori, kjer se je osredotočila na izzive, povezane z demenco.

Obiskali so dom za starejše v Podgorici, se srečali s predstavniki centra za socialno delo Nikšić in Berane, ter organizirali tri kick-off dogodke v občinah Nikšić, Berane in Plav, kjer so predstavili projekt “Živeti z demenco”. Projekt, ki ga financirata EU in Vlada Črne gore in si prizadeva za izboljšanje pomoči ljudem z demenco in njihovim družinam.

Na dogodkih so sodelovali predstavniki občin, socialni delavci, psihologi in prostovoljci, ki so izrazili podporo projektu in poudarili pomen njegovega cilja, dostojnega staranja in pomoči skupnosti. Pohvaljen je bil tudi priročnik za prostovoljce, ki vsebuje praktične informacije o delu z ljudmi z demenco.

V naslednjih dveh letih nameravajo izvajati aktivnosti za ozaveščanje, usposabljanje prostovoljcev in izboljšanje dostopnosti socialnih storitev v osmih občinah, ki zajemajo tudi ustanovitev dnevnih centrov za osebe z demenco v občinah Plav in Berane. Partnerji so se strinjali tudi o potrebi po tesnejšem sodelovanju nevladnega sektorja z mladimi ter izboljšanju izobraževanja zaposlenih v zdravstvenih in socialnih ustanovah na področju demence.

Več informacij je na voljo v sporočilu za javnost.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

 

Translate »