V Črni gori se julija nadaljuje projekt psihosocialne podpore osebam z demenco in njihovim družinam. Od 1. julija 2023 do konca leta 2025 bo 24 prostovoljcev na severu države zagotavljalo to podporo. Prostovoljci so nedavno zaključili napredno usposabljanje pod vodstvom slovenske strokovnjakinje Tanje Sredojević, kjer so se naučili izboljšati pozitivna čustvena stanja, ki podpirajo zdravje možganov in odpornost.

Usposabljanje je vključevalo učenje o nevroplastičnosti, kognitivnem in funkcionalnem izboljšanju uma ter povezavi med umom in telesom. Obravnavali so tudi vpliv mentalnih stanj na živčni in imunski sistem ter pomen meditacije.

Projekt, ki ga financirata Evropska unija in Vlada Črne gore, vključuje tudi prizadevanja za ustvarjanje socialno vključujočih skupnosti in osveščanje javnosti o demenci. Izvaja ga Zavod Krog iz Slovenije v sodelovanju z NVO Impuls in osmimi občinami na severu Črne gore.

Črna Gora se sooča z naraščajočim številom starejših prebivalcev, pri čemer demenca predstavlja glavni vzrok invalidnosti med starejšimi. Trenutno v državi ni posebne zakonodaje za varstvo oseb z demenco, zato je pomoč slovenskih in črnogorskih organizacij ključnega pomena. Partnerji projekta vključujejo občine Nikšić, Berane, Plav ter centri za socialno delo in Rdeči križ Nikšić.

Več informacij je na voljo v sporočilu za javnost.

Translate »