Danes, 20.7.2023, poteka zasedanje Sveta Eu za zunanje zadeve ministrov, katerega se v imenu R Slovenije udeležuje zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je v okviru svojega nastopa pred mediji poudarila, da mora EU pospešiti integracijo držav zahodnega Balkana, še posebej v luči dodatnega začetka približevanj Ukrajine in Moldavije. V kolikor bodo države zahodnega Balkana ostale pozabljene, bo na kocko postavljena varnost in stabilnost celotne regije.

Po besedah Fajonove se bo Slovenija v dveletnem mandatu v Varnostnem svetu ZN osredotočila na prizadevanja za pravičen mir v Ukrajini in na preprečevanje konfliktov v drugih delih sveta. Po njenih besedah preprečevanje konfliktov vključuje tudi uspešno upravljanje z vodo, podnebne spremembe in skrb za ženske.

Ministrica je poudarila, da je reforma Varnostnega sveta nujna, saj je na njegovem dnevnem redu 80 odstotkov tem, povezanih z Afriko, za mizo pa žal ni afriških predstavnikov.


Prav tako je še poudarila, da bi Slovenija lahko gradila mostove med regijami po svetu, še posebej z latinskoameriškimi in afriškimi državami.

Informacije povzete po MZEZ.

Vir: EC

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

Translate »