Afriška gospodarstva bi morala izkoristiti priložnost, da se bolje vključijo v tehnološko intenzivne globalne dobavne verige in povečajo svojo blaginjo, vendar je to odvisno od njihove sposobnosti, da izkoristijo ključne tržne in naložbene trende, so v sredo, 16. 8. 2023, poročali pri Konferenci Združenih narodov za trgovino in razvoj (UNCTAD).

UNCTAD v novem Poročilo UNCTAD – Economic Development in Africa Report 2023 je zapisal, da lahko Afrika postane glavna izvoznica blaga z višjo dodano vrednostjo, kar bo ustvarilo rast in delovna mesta ter spodbudilo rast produktivnosti in plač.

Generalna sekretarka UNCTAD Rebeca Grynspan je ob predstavitvi poročila v Nairobiju poudarila, da bo to poročilo ponudilo boljšo prihodnost za gospodarstva celine. Grynspanova je dejala, da diverzifikacija trgovine krepi odpornost in izboljšuje inovacije, ter dodala, da je diverzifikacija ključna za razvoj zasebnega sektorja in zaposlitvene možnosti za vse številčnejše afriško prebivalstvo.

Grynspanova je izpostavila tri dejavnike, ki so gonilo velikih priložnosti za celino. Z geopolitičnega vidika si države in podjetja prizadevajo diverzificirati svoje dobavitelje in tako zmanjšati tveganje. Afrika je v dobrem položaju, da izkoristi ta trend, je dejala Grynspan, ki skupaj z afriškim celinskim območjem proste trgovine ponuja sinergije za sodelovanje v svetovnih dobavnih verigah. Afrika ima tudi edinstveno prednost ob vzponu trga obnovljivih virov energije, saj je pomemben vir surovin za tehnološko intenzivne industrije – na primer litija, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električne avtomobile. Po besedah gospe Grynspan ima možnost, da postane destinacija za proizvodnjo, in bi si morala prizadevati za izvoz kompleksnejših končnih izdelkov in ne le blaga. Kar zadeva demografijo, se Afrika ne ponaša le z dinamično in mlado delovno silo, temveč tudi z vse večjim srednjim razredom, ki ponuja lokalne potrošniške trge za visokotehnološko blago.

V poročilu so analizirane še neizkoriščene možnosti afriških držav za okrepitev njihovega položaja v avtomobilski industriji, industriji sončne energije in farmacevtski industriji.

Več na spletni strani UN News.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

Translate »