Prvi dan 11. slovenskih razvojnih dneh, ki je bil 2. 10. 2023 in ga je organizirala SLOGA platforma skupaj s Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in Slovensko karitas je bil zelo dobro obiskan. Kar 120 udeležencev smo našteli.

Po uvodnem video nagovoru podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon, ki je poudarial solidarnost vseh ljudi in predvsem pomen solidarnosti v Sloveniji, video nagovoru Jutte Urpilainen, evropska komisarka za mednarodno partnerstvo ki je poudarila pomen mednarodnega sodelovanje in  Rebeca Grynspan Mayufis, generalna sekretarka Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju (UNCTAD), katere rdeča nit video nagovora je bil poudarek pomena na razvoju držav in pomoči tem državam, da čim prej dosežejo stopnjo samostojnega in učinkovitega trgovinskega razvoja, je Sabina Stadler Repnik vodila pogovor na panelu z uvodno temo: Nove vizije mednarodnih partnerstev in razvojnega sodelovanja: Partnerstva v vrtincu kriz, kje so sodelujoči na panelu razpravljali o perečih vprašanjih, kako povečati mednarodna partnerstva in jih gojiti v času miru, da ko pride do kriz, jih lahko uspešno prebrodijo.

Po krajšem odmoru je sledil panel na temo Slovensko razvojno sodelovanje: prioritete, izzivi in predvidljivo financiranje, ki ga je iskrivo vodil prof. dr. Boštjan Udovič. Panelisti so razpravljali rudi o izzivih, s katerimi se soočajo slovenske nevladne organizacije in o tem, kako bi predvidljivo financiranje na daljši rok omogočilo bolj učinkovito humanitarno predvsem pa razvojno pomoč državam. Pred začetkom razprave se je zavrtel video, ki ga je pripravila SLOGA, s projekti, ki jih financira Republika Slovenija. Gradivo za pripravo vide so prispevali: Slovenska karitas, Zavod Krog, FER – Forum za enakopraven razvoj, ITF, ADRA, CEP – Center za evropsko prihodnost in CEF.

Video si lahko ogledate TU

Sledilo je odprtje 1. slovenskega humanitarnega foruma. Godalni ansambel Music for the future je zaigral melodijo Myroslav Skoryk; poslušate jo lahko TU. Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar pa nas je z uvodnim nagovorom zopet spomnila, kako krhki smo kot posamezniki in kako pomembno je sodelovanje in solidarnost. Sledil je video nagovor misijonarja Pedra Opeke, ki je s konkretnimi primeri prikazanimi v video pozval k humanosti in pomoči. Na panelni razpravi Humanitarna pomoč med potrebami in sredstvi: Kako se odzivati hitreje, učinkoviteje, celovito in preventivno?, ki je sledila, so panelisti razpravljali o vse večjih vrzelih med potrebami na področju humanitarne pomoči in prejetimi finančnimi sredstvi. Panel se je zaključil s podelitvijo priznanj najboljšim umetniškim delom nagradnega natečaja na temo »Solidarni ob naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah po svetu«. Priznanji je podelila predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Na natečaju sta zmagala Tisa Julija Golob, učenka 9. razreda OŠ Olge Meglič iz Ptuja s svojim likovnim delom in Matic Golob, učenec 7. razreda OŠ Fram s svojo pesmijo Solidarnost.

nagradni natečaj Karitas, pomoč in solidarnost

Avtorica: Tisa Julija Golob

SOLIDARNOST

Zakaj nekomu bi pomagal?
Kakšna tvoja bo nagrada?
Bo to sladoled al čokolada?
Če v stiski boš ponudil dlan,
to nikdar ne bo zaman …
Nekdo, ki stiska ga obroč skrbi,
ker vso delo svojega življenja
med prsti mu spolzi,
ta te nauči, kdo v resnici si res ti …
Kako se vprašaš?
Neprecenljivo bo tvoje darilo,
ki v hvaležnosti v očeh se
kot zlato bo zaiskrilo.
Človek v stiski podaril ti bo čustva in besedo hvala,
spremenil boš temno pot, ki usoda mu jo je zadala.
Občutek, da nekomu noč spreobrnil si v dan,
ta vreden je veliko več kot diamantov polna dlan …
Vsak v življenju nosi svoje breme,
a napočil je čas, da skupaj pomagamo drug drugemu iz teme …
Ko spoznal boš ta občutek,
ki pripeljejo ga vrnjene sanje
in ko boš videl iskreno solzo sreče,
ki v hvaležnosti se utrne,
vedel boš, da si nekdo,
ki nekomu voljo do življenja vrne …
In takšen boš želel ostati …

Osnovna šola Fram
Matic Golob, 7.b

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

 

 

Translate »