Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč

Vključevanje načela enakosti v ospredje mednarodnega sodelovanja

21. 07. 2020 | Novice

Predlogi evropskega Združenja CONCORD

Na področju mednarodnega sodelovanja Evropska komisija opredeljuje prednostne naloge kot “postopek sistematičnega vključevanja izbrane vrednosti, ideje ali teme na vsa področja razvojnega sodelovanja EU za spodbujanje posebnih in splošnih razvojnih ciljev”. S skupnim sprejetjem Evropskega soglasja o razvoju iz leta 2017 so se Evropska komisija, Evropski parlament in Svet EU zavezali, da bodo v svoje razvojno sodelovanje vključili zmanjšanje neenakosti. Obveza je postala še pomembnejša zaradi trenutne pandemije, ki razkriva in zaostruje različne oblike neenakosti.

Vključevanje načela enakosti zahteva institucionalni kulturni premik. Osebje na sedežu in v delegacijah EU ali veleposlaništvih v partnerskih državah ne bi smelo samo razumeti pomena večdimenzionalne in večplastne narave tega vprašanja. To znanje bi morali tudi znati uporabljati pri svojem vsakdanjem delu. Zato bo ključnega pomena osebje usposobiti in jih opremiti z znanjem o smernicah in orodji. Šele takrat lahko vključevanje načela enakosti v mednarodnem sodelovanju EU uspešno privede do sistematičnega vključevanja enakosti v programske in projektne cikle. Vključevanje načela enakosti bi lahko pomagalo združiti številne povezane prednostne naloge, tako da bi imeli celovitejši, presečen in učinkovit pristop. Kljub temu samo vključevanje načela enakosti ne zadostuje; le-to bi moralo dopolnjevati ciljno usmerjene ukrepe za odpravo neenakosti.

Več o vključevanju načela enakosti v ospredje mednarodnega sodelovanja v prevodu dokumenta “Predlogi združenja CONCORD za vključevanje načela enakosti v ospredje mednarodnega sodelovanja”.

Povezava na dokument združenja CONCORD v angleškem jeziku.

Prevod gradiva je nastal v sklopu projekta Coherent Europe 4 Sustainable Development. Projekt CE4SD sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebine projekta v nobenem primeru ne odražajo stališč Evropske unije ali Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Koledar dogodkov

junij 2021

P
T
S
Č
P
S
N
31
1
2
3
4
5
6
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij
Dogodki za 5 junij
Dogodki za 6 junij
Ni dogodkov
7
8
9
10
11
12
13
Dogodki za 7 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 8 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 9 junij
Dogodki za 10 junij
Dogodki za 11 junij
Dogodki za 12 junij
Dogodki za 13 junij
14
15
16
17
18
19
20
Dogodki za 14 junij
Dogodki za 15 junij
Dogodki za 16 junij
Dogodki za 17 junij
Dogodki za 18 junij
Dogodki za 19 junij
Dogodki za 20 junij
Ni dogodkov
21
22
23
24
25
26
27
Dogodki za 21 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 22 junij
Dogodki za 23 junij
Dogodki za 24 junij
Dogodki za 25 junij
Dogodki za 26 junij
Ni dogodkov
Dogodki za 27 junij
Ni dogodkov
28
29
30
1
2
3
4
Dogodki za 28 junij
Dogodki za 29 junij
Dogodki za 30 junij
Dogodki za 1 julij

Povezane objave

Usoda vode je v naših rokah

Usoda vode je v naših rokah

Aktivisti Umanotere, Inštituta 8. marec in Cipre, ki so uspešno zbrali podpise za razpis referenduma o vodi, zdaj skušajo državljane seznaniti z različnimi možnostmi glasovanja na referendumu v nedeljo, 11. julija.  Ker je bil med omejevanjem pravice do referenduma...

read more