Platforma SLOGA v sklopu Tedna Afrike v soboto, 28. 8. 2021, ob 11. uri, v Vetrinjskem dvoru, Vetrinjska ulica 30, 2000 Maribor, vabi na pogovor o spreminjanju podnebja, okoljskih migracijah in globalni solidarnosti.

V pogovoru bodo sodelovali:

  • Tanja Leskovar, predstavnica Inštituta za afriške študije
  • Robert Križanič, direktor zavoda Povod
  • Albin Keuc, direktor Platforme nevladnih organizacij za

Pogovor bo povezovala Romana Dobnikar Šeruga, Platforma SLOGA.

Povprečna globalna temperatura ozračja bo že okoli leta 2030 glede na predindustrijsko dobo višja za 1,5 stopinje Celzija, je v začetku avgusta objavljenem poročilu posvaril Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pod okriljem Združenih narodov. Gre za najresnejše opozorilo doslej, da svetu in človeštvu grozijo katastrofalne naravne nesreče. »To poročilo prvič ugotavlja, da so te spremembe povsod. Torej ni prizadeta samo Evropa ali nekateri deli sveta. Ni več koščka sveta, ki se ne bi spremenil,« sporočilo IPCC komentira slovenska strokovnjakinja za podnebje Lučka Kajfež Bogataj.

Učinki podnebnih sprememb so vidni povsod po svetu – od suše do poplav, od solidarnosti do zaostrovanja konfliktov, od naraščanja števila podhranjenih in lačnih ljudi do migracij zaradi spreminjanja lokalnega okolja. Razvojno sodelovanje je pomemben mehanizem izgradnje globalne solidarnosti. Migracije so drugi obraz podnebnih sprememb, ki najbolj prizadenejo tiste, ki so k izpustom toplogrednih plinov najmanj prispevali. Zato je veliko vprašanje – kaj storiti? Sobotni pogovor bo posvečen iskanju odgovora na to, dejansko nevarno vprašanje.

Dodatne informacije: Albin Keuc, 041 749 468, albin.keuc@sloga-platform.org

 

Foto: Climate of Change



Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

Translate »