Začela se je največja konferenca o vodah v letu.

V Stockholmu na Švedskem se od ponedeljka 21. 8. 2023, dalje pripravlja svetovni teden voda. Gre za vsakoletno srečanje več tisoč organizacij in posameznikov – vladnih strokovnjakov, uradnikov ZN, znanstvenikov in akademikov -, ki se zberejo, da bi ponovno razmislili o tem, kako upravljamo z vodo.

Med njimi je tudi predsednik Generalne skupščine Csaba Kőrösi, ki je na enem od današnjih uvodnih panelov dejal, da je “naš problem v tem, da bežimo v vodno krizo. In če ne bomo spremenili smeri, se bomo soočili z resnimi, resnimi izzivi.”

Kőrösi je za spremembo te smeri predlagal pet rešitev, med drugim vzpostavitev platforme za sodelovanje na področju voda med vsemi 193 državami članicami ZN (predstavniki, ki sedijo v Generalni skupščini) in oblikovanje strategije ZN na področju voda, ki bi jo vodil posebni odposlanec ZN za vodo.

Del teh razprav je tudi tekmovanje za študente med 15. in 20. letom starosti, da bi razvili raziskovalne projekte, ki lahko pomagajo rešiti glavne izzive na področju voda.

Zmagovalci nagrade Stockholm Junior Water Prize, ki jo bo v torek podelila pokroviteljica dogodka, švedska prestolonaslednica Viktorija.

Več na United Nations.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

Translate »