Svetovna kriza onesnaževanja s plastiko, ki letno proizvede 430 milijonov ton, poziva k nujnemu ukrepanju. Cilj medvladnega pogajalskega odbora (INC-3) je zaključiti pogajanja o mednarodnem pravno zavezujočem dokumentu o onesnaževanju s plastiko do leta 2024.

Onesnaževanje s plastiko stane svet letno od 300 do 600 milijard dolarjev in ker se bo proizvodnja v 20 letih podvojila, je potreben prehod iz “ekonomije enkratne uporabe” v ” ekonomijo ponovne uporabe”. INC-3 se osredotoča na trajnostno proizvodnjo in zmanjševanje plastike za enkratno uporabo.

Rezultat bi lahko pomenil ključni korak pri reševanju krize. Ničelni osnutek besedila, ki je na voljo v vseh šestih uradnih jezikih ZN, postavlja temelje za pogovore, ki bodo privedli do globalnega zavezujočega sporazuma.

Več na UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

 

Translate »