Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko je prejel poročila o rezultatih slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči za leta 2021 in 2022. V letu 2022 je Slovenija namenila 159,66 milijonov evrov za uradno razvojno pomoč, kar predstavlja 0,29 % bruto nacionalnega dohodka.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve, Tanja Fajon, je poudarila, da se Slovensko razvojno sodelovanje dobro odziva na naraščajoče potrebe, vendar je pozvala k postopnemu povečanju razvojnega financiranja.

Poročila omenjajo, da je agresija Rusije na Ukrajino močno zaznamovala leto 2022, medtem ko je bila leto 2021 zaznamovano s pandemijo. Uradna razvojna pomoč se je povečala zaradi pomoči Ukrajini, financiranja prehranske krize ter oskrbe ukrajinskih beguncev. Zmanjšano povpraševanje po cepivih za covid-19 je privedlo do statističnega zmanjšanja projektne pomoči, ki pa je bilo kompenzirano z večjimi prispevki preko mednarodnih organizacij za odziv na razvojne in humanitarne izzive.

Med prioritetnimi geografskimi področji slovenskega razvojnega sodelovanja so bili Zahodni Balkan, evropsko sosedstvo in Podsaharska Afrika. Oprostitve šolnin in štipendije za države Zahodnega Balkana ostajajo pomemben del razvojne pomoči. Ministrica Fajon je izrazila željo po postopnem zmanjšanju deleža oprostitev šolnin in poudarila pomen reševanja temeljnih strukturnih težav v izobraževalnih sistemih.

V letu 2022 se je Slovenija še posebej osredotočila na enakost spolov, pri čemer se je vrednost projektov na tem področju povečala za 31 %. Ministrica je napovedala nadaljnje ukrepe za uresničevanje smernic na tem področju v prihodnjih letih. Glede financiranja prilagajanja in blaženja posledic podnebnih sprememb je Slovenija povečala delež dvostranske razvojne pomoči za 51 %.

Ministrica je zaključila, da se slovensko razvojno sodelovanje dobro odziva na globalne potrebe, hkrati pa poudarila potrebo po postopnem povečanju razvojnega financiranja ter vključevanju znanja, tehnologij in zasebnega sektorja slovenskega gospodarstva v razvojno sodelovanje.

Poročila:

Več na spletni strani Republike Slovenije

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »