Generalni sekretar ZN António Guterres je svetovne voditelje na konferenci COP28 pozval, naj se nujno posvetijo vse večjim nevarnostim globalnega segrevanja.

Guterres je bil priča zaskrbljujoči hitrosti taljenja ledu na Antarktiki in poudaril, da posledice presegajo to regijo in vplivajo na obalne skupnosti po vsem svetu. Morski led na Antarktiki je zdaj 1,5 milijona kvadratnih kilometrov pod svojim povprečjem, kar ustreza skupni površini Portugalske, Španije, Francije in Nemčije.

Guterres je opozoril, da bo brez odločnega ukrepanja svet do konca stoletja doživel katastrofalen dvig temperature za tri stopinje Celzija, kar bo imelo uničujoče posledice za gladino morja, vremenske vzorce in obalna mesta.

Voditelje je pozval, naj sprejmejo rešitve, med drugim naj omejijo dvig globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija, opustijo uporabo fosilnih goriv ter do leta 2030 sprejmejo globalni pakt za obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost. Prihajajoča konferenca COP28 v Dubaju je ključna platforma za prekinitev smrtonosnega kroga podnebnih sprememb.

Več na United Nations

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »