Prva podpredsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola (na fotografiji levo) se je v torek med svojim obiskom v Ljubljani najprej srečala s  predstavniki civilne družbe in prisluhnila njihovi viziji prihodnosti EU. Med njimi je bil tudi direktor Platforme SLOGA Albin Keuc, ki je med drugim izpostavil, da je pandemija pokazala neenakosti sodobnega sveta v vseh oblikah in kontrastih – ranljivi, prikrajšani v vseh družbah, zlasti ženske in dekleta, so izpostavljeni dodatnemu trpljenju in slabšim perspektivam.

To sproža očitno vprašanje – kaj in kako lahko kot del Evropske unije in Evropske unije storimo za učinkovito in uspešno odpravljanje neenakosti? V kakšnem obsegu bodo naši ukrepi za globalno solidarnost del prihodnosti EU?

Prihodnost Evrope gradijo vse večje in manjše članice in jasno je, da odgovornost in dolžnost niso le institucije EU in nacionalne vlade, temveč tudi mi, državljani in civilna družba, je dejal.

»Danes se o prihodnosti Evropske unije odloča s programiranjem virov EU za obdobje do leta 2027. Nujno je, da imamo močan sistem, ki omogoča vključujoče odločanje pri oblikovanju prednostnih nalog politik EU. Spoštovati in izpolniti moramo zaveze iz evropskega Soglasja o razvoju,« je še dejal Keuc.

Podpredsednica Evropska parlamenta Roberta Metsola na srečanju s predstavniki civilne družbe. Foto SLOGA

Podpredsednica Evropska parlamenta Roberta Metsola na srečanju s predstavniki civilne družbe. Foto: SLOGA

Translate »