Danes se v povsod po Sloveniji bojujemo s hudimi hudourniškimi poplavami. Reke prestopajo bregove. Marsikje zavijajo sirene za nevarnost.

Pred dnevi smo doživeli tornado v Ilirski Bistrici. Močni vetrovi so odkrivali strehe. Zdaj je pomembno le preživeti in biti na varnem. Vse kar smo včasih gledali po televiziji in se je dogajalo nekje tam, v daljnih deželah, se zdaj dogaja nam. Podnebne spremembe so nas dohitele. Potrebno je razmisliti, kako se temu prilagoditi in varno živeti z njimi ter, kako jih ublažiti in dati planetu možnost, da si opomore.

MMC sporoča, da se del države danes spopada z obsežnimi hudourniškimi poplavami. Sestaja se štab republiške civilne zaščite. Minister napoveduje, da bodo izvajali reševanje tudi z oklepnimi sanitetnimi vozili. Policija zbira informacije o več smrtih.

Po besedah vremenoslovca Braneta Gregorčiča so se “žal uresničile najbolj črne variante. Količina padavin v 12 urah je bila še večja od najbolj verjetnih scenarijev. V dobrih 12 urah je ponekod padlo 200 milimetrov padavin. Na letališču Ljubljana Brnik je bilo izmerjenih 200 mm, toliko ni padlo nikoli v enem dnevu padavin. Posledice so hude,” poročajo na MMC.

Vodilni hidrolog pri Arsu Janez Polajnar je ocenil, da imamo povodenj, ki je podobna tistim iz let 1990, 1998 in 2004.

Najhujši nalivi so se pojavljali na območju južnega predgorja Julijskih Alp in na območju med Idrijskim hribovjem proti Gorenjski in Koroški,” je dejal Gregorčič. To je mesečna količina padavin. Razlike v Sloveniji so zelo velike. Težišče padavin se bo prenašalo z zahoda na vzhod.

Več na spletni strani MMC.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »