Teden modne revolucije

Tudi Slovenija se pridružuje tednu modne revolucije, v katerem znamke oblačil sprašujemo, KDO JE IZDELAL NAŠA OBLAČILA. 23. in 24. aprila 2014 bo med 10. in 18. uro pred in v Prtiličju na Mestnem trgu 2 v Ljubljani vzpostavljena POP UP trgovinica z etičnimi blagovnimi znamkami ter Foto oder, na katerem se boste lahko slikali ter proizvajalcem in prodajalcem svojih oblačil poslali sliko z vprašanjem ”Kdo je izdelal moja oblačila?” (#whomademyclothes).

Modna revolucija (Fashion revolution) se je začela 24. aprila 2013, ko je v kolapsu zgradbe Rana Plaza v Dhaki, v Bangladešu, življenje izgubilo 1.134 ljudi, več kot 2.500 pa je bilo ranjenih. In to je odločno preveč izgubljenih življenj v enem dnevu! Ker pa verjamemo, da lahko modo ustvarjamo tudi drugače, na način v katerem so kreativnost, kakovost, okolje in ljudje cenjeni enako, smo se odločili, da ukrepamo. Proizvajalce in prodajalce oblačil smo začeli spraševati ”Kdo je izdelal naša oblačila?”. V letu 2015 se je gibanju pridružilo 70 držav, letos pa začetniki gibanja računajo na še več vključenih držav.

Gibanju smo se letos pridružili tudi Movinun, Zadruga Buna, Društvo fotografov Fotorama in Pritličje ter Smetumet, Zelena trgovina in Zadruga Breja Preja, ki pripravljamo DAN MODNE REVOLUCIJE IN POP-UP ETIČNIH BLAGOVNIH ZNAMK. Znamke, ki se bodo predstavile na dogodku verjamejo, da so lahko oblačila izdelana etično, na ljudem varen in okolju prijazen način, pri katerem so ustvarjalnost, kakovost, okolje in ljudje upoštevani enako.

V pop-up shopu bomo ustvarili interaktivno središče in obiskovalcem omogočili, da se vključijo v etični način nakupa, nošenja in izražanja sebe skozi modo. V pop-up shopu boste lahko brskali med kosi oblačil in dodatkov, izvedeli vse o modni revoluciji in etični, trajnostni modi ter se prepričali o mehkobi organskega bombaža. Z nami bodo tudi fotograf, ki bo ujel vaše oprave ter vam omogočil, da proizvajalce in prodajalce oblačil vprašate ”whomademyclothes”. Sobotni večer pa bo podaljšala še Karin Bossman s svojimi glasbenimi našitki.

Istočasno v Sloveniji še vedno poteka projekt Obleka naredi človeka, ki z dokumentarnim filmom Prava cena razlaga ozadje pridelave bombaža, izdelave oblačil ter odpadka, ki ga ustvari prekomerna proizvodnja oblačil. Film bo v tem tednu na ogled v Slovenj Gradcu, v Kinu Kulturni dom Slovenj Gradec ob 18h. Organizatorji projekcije, Društvo MAD pa pripravljajo tudi nekaj spremljajočih aktivnosti. V Mariboru, v Smetki, alternativni veleblagovnici pa je še vedno na ogled prvi del fotografske razstave FAIR FOTO, ki prikazuje modo malo drugače.