Predsedniku vlade Miru Cerarju je Amnesty Slovenije poslal peticijo, v kateri, ga 2497 prebivalcev Slovenije poziva, naj Slovenija sprejme svoj pravičen delež skrbi in večjemu številu beguncev omogoči varno pot do mednarodne zaščite v Sloveniji.

Amnesty International Slovenije meni, da je mednarodna skupnost popolnoma zmožna skupaj poskrbeti za vse begunce, ki predstavljajo manj kot tretjino odstotka svetovnega prebivalstva, še posebej, če bi vsi sprejeli svoj delež skrbi za njihovo zaščito. Žal pa še vedno ugotavljamo, da veliko držav, predvsem bogatejših (in med njimi je tudi Slovenija), skrb za begunce prepušča predvsem regijam v razvoju, ki gostijo kar 86 % vseh beguncev.

Zato Amnesty s sopodpisniki predsednika vlade ponovno poziva, naj Slovenija sprejme svoj pravičen delež odgovornosti in večjemu številu beguncev omogoči varno pot do mednarodne zaščite v Sloveniji, naj bo to preko sheme preselitev, s podeljevanjem humanitarnih ali študentskih viz ali preko drugih možnosti.

Ob tem smo predsednika vlade tudi pozvali, da čim prej izpolni zaveze, ki smo jih dali v 2015 in 2016, ko je Slovenija obljubila preselitev 60 beguncev iz Turčije in premestitev 567 prosilcev za azil iz Grčije in Italije, in s tem olajšajmo njihovo trpljenje in negotovost. V več kot letu in pol od dane zaveze je Slovenija premestila šele 165 oseb.

Peticija je bila, skupaj z 800.000 podpisi z vsega sveta, predana tudi generalnemu sekretarju Združenih narodov, ki so ga pozvali k prizadevanju za uvedbo učinkovitega in pravičnega sistema deljenja odgovornosti za svetovne begunce. Za tak pravičen sistem naj si prizadeva tudi Slovenija.

To je že drugič, da je Amnesty Slovenije predsedniku Cerarju predal peticijo s pozivom k zaščiti beguncev. Leta 2015 so predali 4780 podpisov pod peticijo Življenja so pomembnejša od mej, s katero so slovenskega predsednika vlade, pa tudi ostale voditelje držav članic EU, pozvali k učinkoviti zaščiti pravic beguncev in migrantov na poti v Evropo.

Translate »