Svet Evrope je predstavil Mladinsko mrežo za pravno državo (RoLYN).

Ustanovitev te mreže je neposredna posledica 29. lizbonskega foruma, ki je potekal 16. in 17. oktobra 2023 in je bil posvečen temi “Človekove pravice, okolje in gospodarski zločini: Mladi v ospredju”. Forum je poudaril potencial mladih pri reševanju teh vprašanj, ki ne temelji le na njihovi energičnosti in predanosti, temveč tudi na spretnostih in sposobnostih za rušenje statusa quo. Forum je zato priporočil, da se ustvarijo prostori za opolnomočenje mladih in omogoči medregijsko sodelovanje med njimi. V tem okviru Center Sever-Jug Sveta Evrope skupaj s skupnim programom Evropske unije in Sveta Evrope “Jug V” vzpostavlja Mladinsko mrežo za pravno državo (RoLYN), da bi mlade opolnomočil za zaščito človekovih pravic, demokracije in pravne države kot temeljnih načel.

Za izpolnitev tega cilja bodo ukrepi mreže RoLYN vključevali ozaveščanje, krepitev zmogljivosti ter spodbujanje mladinskih protikorupcijskih pobud, ki temeljijo na standardih Sveta Evrope in drugih mednarodnih standardih. Ta poziv je namenjen mladinskim organizacijam, da imenujejo predstavnika mladih. Izdaja v letih 2024-2025 se bo osredotočila zlasti na preplet korupcije in okoljske škode. Za ta dvoletni program se išče do 20 predstavnikov mladih iz držav članic NSC in partnerskih držav. Delovna jezika sta angleščina in arabščina.

Prijave so odprte do 2. januarja 2024.

Več o na spletni strani coe

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

 

Translate »