V sklopu projekta PROTEUS “Protecting EU Values and Fundamental Rights through Public Participation and Civil Society Assistance in Central Europe“, katere nosilec je Transatlantic Fundacija (TF) je SLOGA objavila javni poziv NVO za prijavo na usposabljanja za krepitev zmogljivosti in podporo civilnemu aktivizmu ter vključenost.

Cilj javnega poziva je spodbujati civilni aktivizem in sodelovanje državljanov, še posebej tistih, ki prihajajo iz primestnih območij Slovenije.

Platforma SLOGA bo v okviru tega poziva organizirala pet usposabljanj. Po uspešnem zaključku vsakega usposabljanja bodo kandidatom omogočene prijave na poziv za mikrogranting, kar odpre možnost pridobitve nepovratnih sredstev za uresničitev njihovih projektov.

Četrto usposabljanje: Zavedanje zakonodaje EU, politik, vrednot in temeljnih pravic

Ime usposabljanja: EU values and how to achieve them without polarizing the society

V skupinah in skupnostih z različnimi vrednotami običajno ne uspemo najti soglasja. V skupinah, ki si nasprotujejo, je izredno težko organizirati in voditi dialog – tako s tehničnega vidika kot pri premagovanju občutkov nepravičnosti in nerazumevanja. Kljub temu je izjemno potreben. Glavni poudarek tečaja je na praksah, namenjenih depolarizaciji in iskanju soglasja. Na tečaju bomo obravnavali konceptualno razjasnitev, kaj je polarizacija, depolarizacija, doseganje soglasja, postopke razprave pri spopadih med nasprotujočimi si ali nekomunicirajočimi skupinami (npr. ljudje z različnimi kulturnimi ozadji, ljudje različnih generacij, liberalci in konservativci, levičarji in desničarji, zagovorniki odprtih in zaprtih družb, staroselci proti prišlekom ter zagovorniki globalnih in lokalnih vrednot, skupine, usmerjene v prihodnost, proti skupinam, usmerjenim v vrednote preteklosti, itd).

Upravičeni prijavitelji: Upravičene organizacije so civilnodružbene organizacije in druge nepridobitne organizacije v skladu z 2. členom Zakona o nevladnih organizacijah.

ROK za prijavo: 3. oktober 2024

Prijave:
Za prijavo na usposabljanja izpolnite PROTEUS – prijavni obrazec in ga pošljite po elektronski pošti na naslov: applications@sloga-platform.org. Kandidati se samostojno prijavijo na vsako želeno usposabljanje. Lahko izberete poljubno število usposabljanj. S prijavnim obrazcem se lahko v naprej prijavite tudi na prihajajoča usposabljanja na tem projektu. Organizacijam, ki so se s prvo prijavo na prijavnem obrazcu že prijavile za prihajajoča usposabljanja in so bile izbrane s strani komisije, se ni potrebno ponovno prijaviti.

Prijave so možne do zapolnitve prostih mest.

Prosta so le še 3 mesta.

Razpisna komisija bo zasedala 10 dni pred usposabljanjem in vas v roku 3 dneh po zasedanju obvestila o izbiri.

Usposabljanje bo:

  • 17. oktober od 10.00 do 17.00 in
  • 18. oktober od 10.00 do 13.00.

Kje: Hotelu Dolenj`c, Na Brezovici 50, 8000 Novo mesto.

Oblika izobraževanja: V ŽIVO

Jezik izobraževanja: ANGLEŠKI

Predavatelj: Lukáš Zorád je programski direktor v podjetju Partners for Democeratic Change Slovakia. Lukáš vodi in usklajuje projekte, zlasti tiste, ki se osredotočajo na preprečevanje ekstremizma, depolarizacijo ali strategije, kako se spopasti z različnimi spletnimi grožnjami, od sovražnega govora do kibernetske varnosti uporabnikov in organizacij, s katerimi se ukvarja kot trener in svetovalec. Sodeluje tudi pri razvoju naših tujih partnerstev in organizira konferenco “Civilni akterji v konfliktih”. Od leta 2011 do leta 2016 je sodeloval pri različnih razvojnih projektih organizacije “Ljudje v nevarnosti” v Keniji, Južnem Sudanu in Tanzaniji, kar mu je omogočilo razumevanje zelo različnih perspektiv globalnega dogajanja. Več na njegovem profilu LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/lukaszorad/

Izobraževanje je brezplačno.

Izbranim kandidatom so kriti naslednji stroški:

  • Potni stroški do višine cene vozovnice javnega potniškega prometa.
  • Stroški bivanja v dvoposteljnih sobah (kandidati si delijo sobo z drugim izbranim kandidatom).
  • Stroški prehrane.

Vabljeni k prijavi.

Translate »