Po poročanju STA je slovenski projekt spodbujanja medkulturnega povezovanja, integracije in izobraževanja žensk na Zahodnem Balkanu prejel mednarodno nagrado Alpine Pluralism Award 2018, ki jo podeljujeta neprofitna organizacija Cipra Lab in delovna skupina, ki deluje kot del strategije EU za alpsko makroregijo. Nagrado je v torek, 20.11.2018, v Innsbrucku prevzela vodja nosilca projekta “Razkrite roke”, humanitarnega združenja UP Jesenice, Faila Pašić Bišić.

Nagrajeni projekt “Razkrite roke” se nanaša na ženske, ki prikrivajo svoje obraze in komunicirajo s svetom z ljubečimi in trdo delujočimi rokami. V projektu trenutno sodeluje 30 migrantk, ki ustvarjajo edinstvene prodajne tekstilne izdelke. Projekt že četrto leto izvaja združenje UP Jesenice v sodelovanju z ljubljanskim Zavodom za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje, s finančno pomočjo Republike Slovenije in Evropskega socialnega sklada. V letošnjem letu je bil projekt nadgrajen s spletno stranjo, kjer so predstavljeni ročno izdelani izdelki, ki združujejo tradicionalno z modernim ter ženske, ki jih ustvarijo.

“Trudimo se dopolnjevati socialno kohezijo z umetnostjo, ne samo s folkloro in kulinariko,” je dejala Pašić Bišić o projektu vključevanja žensk z Zahodnega Balkana na trg dela. Z udeležbo v projektu ženske premagajo številne ovire. “Z albanskimi ženskami smo se najprej morali pogovarjati z njihovimi možmi, ker so te kulture izjemno patriarhalne in ženske potisnejo v pasivno vlogo”. Toda med pogovorom z moškimi je bila presenečena, da so tudi oni socialno zelo izključeni, kljub temu, da so zaposleni in govorijo slovensko, kar sta dva ključna dejavnika za vključevanje.

“Ne vedo, kako deluje lokalna skupnost, niso aktivni v nobeni športni asociaciji in ne poznajo svojega okolja,” je dejala. To so tudi težave, ki jih njihov projekt poskuša premagati.

 

Translate »